چگونه صحبت کنید تا همسرتان به شما گوش کند
تغییرات بسیار جزیی در نحوه صحبت کردن شما میتواند تفاوتهای چشمگیری در آنچه همسرتان از حرفهای شما برداشت میکند ایجاد کند.
شما حتماً با همسرتان صحبت میکنید، اما آیا ارتباط موثری برقرار میکنید؟ احتمالاً نه!
این نتیجه یک تحقیق است. محققان در دانشگاه شیکاگو طی تحقیقی به این نتیجه رسیدند که بیشتر زوجها نمیتوانند به خوبی با هم ارتباط برقرار کنند و این به دلیل رعایت نکردن چندین عامل است. در ادامه ما شش راهکار برای برطرف کردن این عوامل و ساختن ارتباط موثری با همسرتان به شما ارائه می کنیم:
۱. زمان مناسب را برای گفتگو انتخاب کنید
ممکن است که شما فکر کنید هر زمانی که فکری در سر دارید یا احساس خاصی میکنید، باید آن را ابراز کنید و تا درک و شنیده شوید. اما بدانید که همسر شما ممکن است ذهنش جای دیگری باشد. او ممکن است مشغول آشپزی، خستگی در کردن، و یا کار بر روی موضوعی باشد و یا شاید کلاً در آن لحظه حوصله نداشته باشد.
از تجربهتان استفاده کنید و ببینید چه زمان هایی برای گفتگو مناسب نیست. برای مثال، قبل از خواب اصلاً زمان مناسبی برای بحثهای مهم و طولانی نیست و یا زمانی که همسرتان تازه از سرکار به خانه برمیگردد. اگر شما صحبت را شروع کردهاید و میبینید همسرتان توجه کافی به حرفهای شما نمیکند از او بپرسید، “میخواهی یک زمان دیگری صحبت کنیم؟” و اگر این همسرتان است که در زمان نامناسبی صحبت را آغاز کرده، منصفانه رفتار کنید و به او صادقانه اطمینان بدهید که در زمان مناسبی به آن موضوع خواهید پرداخت. از کنایه زدن و طعنه آمیز صحبت کردن پرهیز کنید.
۲. مختصر و مفید صحبت کنید
خیلی اوقات، شما شروع به صحبت میکنید و وسط صحبت از بحث اصلی منحرف میشوید. در این مواقع، همسر شما علاقهاش به بحث کم میشود و حواسش پرت میشود. انگار هیچ چیز سر جایش نیست. شاید لازم باشد که شما نحوهی حرف زدنتان را تغییر دهید. سعی کنید که جملاتتان را کوتاه و شفاف بیان کنید. مکث کنید، بازخورد بخواهید و منتظر نظر همسرتان شوید. متکلم وحده نباشید. سعی کنید مدل صحبت کردنتان حالت بده-بستان داشته باشد.به مسائل مهم فکر کنید و بیشتر به آنها بپردازید. یک روشی که به شما کمک میکند تا مختصر و مفید صحبت کنید، این است که از قبل قراری با همسرتان برای گفتگو هماهنگ کنید. برای مثال بگویید: “میخوام باهات راجع به آن موضوع ۱۰ دقیقه صحبت کنم.”با این روش راحتتر میتوانید زمانتان را مدیریت کنید و روی موضوع مهمتان تمرکز کنید.
۳. مکث کنید و بازخورد بخواهید
گاهی اوقات ممکن است که شما به عنوان گوینده، پشت سر هم صحبت کنید. شاید فکر میکنید که باید پیوسته صحبت کنید تا کامل شنیده شوید، یا شاید هم میترسید که همسرتان وسط بحث بپرد و گوی صحبت را از شما برباید و دیگر مجالی نداشته باشید تا دوباره صحبت کنید. به جای این روش، سعی کنید که آرام باشید و صبر کنید و منتظر بازخورد از طرف مقابلتان باشید. صحبت کردن ارتباطی دوطرفه است. اگر احساس کردید که همسرتان متوجه گفتههای شما نشده است، میتوانید از او بپرسید: “میتونی بگی از صحبتهای من چی متوجه شدی؟” یا اگر از همسرتان میخواهید که به شما کمک کند در مورد موضوعی متفاوت فکر کنید، میتوانید بگویید: “نمیدونم آیا راجع به … درست فکر میکنم؟” و یا اگر در رابطه با مسالهای راهحل میخواهید، میتوانید بگویید: “نمیدونم چطوری باید این مشکل رو حل کنم؟” سپس کمی مکث کنید و منتظر پاسخ او بمانید.
۴. از هر چیزی یک فاجعه نیافرینید
گاهی اوقات ما فکر میکنیم تنها راهی که همسرمان به ما گوش میکند این است که وقایع را فاجعه آمیز جلوه دهیم. گاهی اوقات این حرکت جواب میدهد، اما اگر زیاد این کار را تکرار کنید اعتبارتان را از دست میدهید. سعی کنید بیخودی همه چیز را بزرگ نکنید. لحن صدایتان با آرامش باشد و از موضوع منحرف نشوید. آرام صحبت کنید. با لحنی آرام و موقر بهتر شنیده میشوید. در حقیقت اگر کمی با خودتان فکر کنید میبینید که چیزی که دارید تعریف میکنید اگرچه ممکن است ناخوشآنید و یا ناراحتکننده باشد، اما افتضاح نیست.
۵. حمله نکنید
اگر بحثهایی که با همسرتان دارید عمدتاً حالت انتقاد و حمله دارند، به احتمال زیاد توجه همسرتان را به تدریج از دست خواهید داد و او دیگر حرفهای شما را نخواهد شنید. برچسب زدن به همسرتان (احمق – بیمصرف – کمعقل) یا تعمیم دادن افراطی (“تو همیشه اینجوری هستی!”) به شدت او را در رابطهاش با شما سرخورده و ناامید میکند. این بدین معنی نیست که شما نظرتان را نگویید، بلکه باید بتوانید بدون خشونت و عصبانیت با او صحبت کرده و ارتباط برقرار کنید. پیشنهاد دادن برای ایجاد تغییر در همسرتان (“خیلی عالی میشد اگه یککم بیشتر خونه رو تمیز میکردی!”) و تعریف کردن از همسرتان وقتی کاری را خوب انجام میدهد (“ممنون که در خرید کردن کمکم میکنی!”) خیلی بیشتر از دعوا راه انداختن و غرغر کردن (“تو خودخواه ترین آدمی هستی که تو زندگیم دیدم!”) رابطه شما را پیش میبرد و از مشکلاتتان کم میکند.
برای همسرتان مشخص کنید که الان که دارید با او صحبت میکنید، قصد دارید مشکلی را حل کنید یا اینکه فقط میخواهید احساس خود را با او در میان بگذارید. گاهی اوقات ما فقط میخواهیم احساسمان را در میان بگذاریم و میخواهیم گوشی مهربان برای شنیدن وجود داشته باشد. این حق شماست اما همسرتان باید بداند که چه زمانی فقط میخواهید احساستان را بیان کنید و چه زمانی میخواهید مشکلی را جداً حل کنید. صحبتتان نباید اینطور باشد که لحظهای احساسی باشد و چند دقیقه بعد بخواهید تغییر مسیر بدهید.
۶. گوش دادن به معنای تایید یا موافقت نیست
گاهی اوقات ما فکر میکنیم شنونده باید با هر آنچه که ما میگوییم موافقت کند، در این صورت است که او واقعاً به ما گوش میکند. اما این یک باور غلط است. گوش دادن به معنای شنیدن، فهمیدن، عکسالعمل نشان دادن و پردازش اطلاعات است. من میتوانم به افکار و احساسات شما گوش کنم بدون اینکه با نقطه نظر شما موافق باشم. شما و من انسانهای متفاوتی هستیم. موافق نبودن با طرف مقابل به معنای اهمیت ندادن به او نیست. اما گاهی اوقات ممکن است گوینده به این دلیل که شنونده با صحبتهایش ۱۰۰ درصد موافق نیست به او حمله کند. این به نظر غیرعقلانی و غیرمنصفانه میرسد. ما باید تفاوتهایی که ما را منحصر به فرد میکنند را بپذیریم. در واقع، همین تفاوتها میتوانند زمینه و فرصتهایی برای رشد ما شوند. زمانی که شما با فردی که شما را درک میکند و به احساسات شما اهمیت می دهد — اما با نحوه تفسیر شما از رویدادها موافق نیست — صحبت میکنید، این باعث میشود ذهن شما نسبت به این واقعیت پذیرا شود که بیش از یک نگرش و نقطه نظر درست نسبت به یک ماجرا ممکن است وجود داشته باشد و همینطور هم هست.
دفعهی بعد که میخواهید راجع به مساله مهمی صحبت کنید و دوست دارید همسرتان با توجه کامل به شما گوش دهد به نکات فوق توجه کنید. و به این موارد بسنده نکنید. حتما تلاش کنید و راهکارهای عملی ارتباط با همسرتان را بشناسید و اجرایشان کنید.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید: