انتخاب تصمیمات درست در زندگی میتواند چالش برانگیز باشد. تصمیمات مهم اغلب پیچیدهاند، به عوامل زیادی وابستگی دارند و دارای منافع رقابتی هستند. پس اگر در تصمیم گیری مسائل مهم زندگی دچار تردید میشوید، نگران نباشید چرا که گاها پای خیلی چیزها در میان است. اما این موارد نباید به هیچوجه ما از انتخاب تصمیم درست بازدارند.
در این مقاله قصد داریم بگوییم چطور در تصمیم گیری های مهم زندگی درست انتخاب کنیم و از تصمیم گیری هراس نداشته باشیم.
وقتی در زندگی با موقعیتهای مهمی روبرو میشویم که نیاز به تصمیم گیری دارند، مجبوریم انتخاب کنیم. انتخابهای مختلفی که پیش روی ما قرار دارد را بررسی میکنیم. خوبیها و بدیهای هر کدام را میسنجیم تا در نهایت بفهمیم کدام انتخاب بیشتر به نفع ماست. اما گاهی وقتها فکر کردن هم ما را به جای نمیرساند. فکر میکنیم که در یک چرخه باطل گیر افتادهایم و توانایی انتخاب تصمیم درست را نداریم. یا گاهی وقتها نمیدانیم تصمیمی که داریم میگیریم تصمیم منطقیای است یا به اشتباه از روی ترس و کمبودهایمان دست به این انتخاب زدهایم؟
در یک کلام ذهن آگاهی نداریم.
ذهن آگاهی به این معناست که همیشه هوشیار و آگاه باشید و روی زمان حال تمرکز کنید. ذهن آگاهی باعث میشود بتوانید در کمال آرامش شرایط را مشاهده کنید و احساسات، افکار و خود را بپذیرید. این کار به شما کمک میکند بتوانید مکث کنید، فکر کنید و به صدای منطق درونتان گوش دهید. در اینجا ۱۰ نکته مهم برای داشتن تصمیم گیری هوشیارانه را با هم مرور میکنیم:
۱. در تصمیم گیری تند نروید
به خودتان زمان بدهید. گرچه گاهی در شرایطی اضطراری تصمیم گیری قرار میگیریم که حتی ۱ ثانیه هم ارزشمند است. در این مواقع بهتر است به صدای درون خود گوش دهید. در سایر مواقع بهتر است به خودتان وقت بدهید. به اولویتها و اهدافتان فکر کنید و ارزشهایتان را بسنجید. اجازه دهید انتخابها در ذهنتان جای بگیرند و خودتان در این فرصت به نقاط قوت و تواناییهایتان بپردازید و سعی کنید بفهمید خواسته و علاقه واقعیتان چیست. این روند آرام در تصمیم گیری، به شفافیت ذهن شما کمک می کند.
۲. قبول کنید که تصمیم گیری های مهم کار سادهای نیست
تصمیمات مهم عواقب مهم و طولانی مدتی هم دارند. ممکن است نتیجه تصمیم گیری خوب باشد ولی شک و تردید ما از بین نرود. با برخی مواقع مجبور به تصمیم گیری هایی میشوید که بسیار دردناکند ولی از صحت آن مطمئنید. به جای اینکه فکر کنید کاش تصمیم سادهتری بود، برای اهمیت آن تصمیم ارزش قائل شوید و با تمام وجودتان دوراهیهای تصمیم گیری را پشت سر بگذارید.
۳. در تصمیم گیری کاهش استرس را هدف قرار دهید
کاهش استرس به طور کلی هم برای سلامت جسمی و هم سلامت روانی مفید است، دو فاکتور مهمی که به داشتن یک زندگی خوب و رضایتبخش کمک میکنند. روی کاهش استرس خود تمرکز کنید؛ مثلا سادگی را به پیچیدگی و آسانی را بر سختی ترجیح دهید. در این صورت راحتتر میفهمید چه چیزی به صلاحتان است.
۴. صادق باشید
یعنی با خود، اولویتها و ارزشهایتان صادق باشید. اگر انتخابی نیازمند این است که از اصول اخلاقی خود کوتاه بیایید، اولویتهایتان را دست کم بگیرید یا برخلاف طبیعت خود رفتار کنید، یک اعلام خطر است. تنها انتخابهایی که واقعا برایتان اهمیت دارند را در نظر بگیرید.
۵. راههای زیادی وجود دارند که شما را به هدفتان برسانند
ممکن است در زندگی به جایی برسید که انتخابهای برابر زیادی پیش رویتان قرار بگیرد. ناچار هنگام تصمیم گیری باید یک راه را برگزینید. شاید این ترس را داشته باشید راهی که انتخاب کردید راه کاملا درستی نبوده است. ولی لزوما اینطور نیست. این نشانه خوششانسی شماست که انتخابهای قابل قبول زیادی در زندگی دارید. در انتخاب مسیر درست کافیست به خودتان اعتماد کنید.
۶. خودتان را به دست جریان بسپارید
سخت نگیرید. آنالیز و بررسی بیش از حد مسائل، جز سردرگمی بیشتر کمکی به شما نمیکند. خودتان را به دست جریات زندگی بسپارید. اگر موقعیت خوبی به شما پیشنهاد شد، قبولش کنید. بعضی وقتها زندگی انتخابهایی پیش روی شما قرار میدهد و شما را در مسیر تصمیم گیری راهنمایی میکند که لزومی ندارد به آن بدبین باشید.
۷. نفس بکشید
اگر با تصمیم گیری ای روبه رو شدید که حاشیه امن شما را به خطر میاندازد، طبیعی است که تردید کنید یا بترسید. ولی ترس نباید لزوما شما از آن تصمیم دور کند. گاهی اوقات تصمیمات درست تصمیماتی هستند که به جرات بیشتری نیاز دارند. چرا که میتوانند باعث تغییرات مثبت، یادگیری مهارتهای جدید و یا ریسکهای ارزشمند شوند. اما از کجا میتوانیم مطمئن شویم؟
از لحاظ روانشانسی تفاوت بین ترس و هیجان، نفسکشیدن است. اگر با موضوع ترسآوری مواجه شدید میتوانید با نفس عمیق ترس خود را به هیجان تبدیل کنید. نفس عمیق باعث ایجاد آرامش میشود که میتواند دیدگاه شما را به طور کلی عوض کند.
۸. روی بودن تمرکز کنید
اعمال شما به اندازه چگونه بودنتان اهمیت ندارند. سعی کنید قابل اعتماد، مسئولیتپذیر و مهربان باشید تا آدمهای مشابهی به سمت شما کشیده شوند.
مهم نیست چه کار میکنید، مهم این است با چه کسی آن کار را میکنید. برای مثال ترجیح میدهید با یک گروه قابل اعتماد، مهربان و سرگرمکننده به یک کار متوسط مشغول باشید، یا شغل رویاهایتان را در کنار افرادی بدجنس، دورو و فریبکار ادامه دهید؟
پس این بودن است که اهمیت دارد.
۹. از دیگران در مورد سختترین تصمیم گیری زندگیشان بپرسید
دیدن نظرات دیگران در مورد تصمیماتی که قبلا گرفتهاند کمک بزرگی به شما میکند. میتوانید روی انتخابهایتان هوشیارانهتر فکر کنید و دید باز تری نسبت به انتخابهایی که با آن روبرو میشوید پیدا کنید. با شنیدن و خواندن نظرات دیگران و تجربههایشان در زندگی کمک میکند در مسیر تصمی گیری خود کمتر احساس تنهایی کند.
۱۰. به تصمیمی که گرفتید اعتماد کنید
اینطور به قضیه نگاه کنید که هر تصمیمی بگیرید تصمیم اشتباهی محسوب نمیشود. حتی اگر از تصمیم گیری خود پشیمان شدید. زندگی بستر آزمون و خطاست، همیشه میتوانید درسهای ارزشمندی از خطاها و کاستیهای خود بگیرید. درسهایی که شما را در مسیر یک زندگی رضایتبخشتر هدایت میکنند.
اگر حس میکنید در تصمیم گیری به بنبست خوردهاید، به صدای منطق درونتان گوش دهید.
دوره ذهن آگاهی
دوره تفکر عقلانی
دوره رهایی از ترس
دوره مدیریت اضطراب
دوره شخصیت سالم
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
سلام استاد عزیز مطالب بسیار عالی و حاوی نکته های مفید و کاربردی است.
سپاس گزارم.