افزایش عزت نفس به ما کمک می کند تا اگر عزت نفس پایینی داریم آن را تقویت کنیم یا اگر عزت نفس کاذب داریم آن را اصلاح کنیم و با داشتن یک الگوی مناسب بتوانیم اصولی و درست عزت نفس خود را بسازیم. مجموعه دکتر فلاح برای شما دوره ها و ویدئو هایی درخصوص عزت نفس فراهم کرده که شما با خرید دوره عزت نفس می توانید عزت نفس خود را افزایش دهید و یا اصلاح کنید. چنانچه نیاز به مشاوره تلفنی داشتید با شماره 8840056-021 تماس بگیرید.
عزت نفس چیست؟
برای افزایش عزت نفس لازم نیست مغزتان را جراحی کنید اما برای بسیاری انجام جراحی مغز، بسیار ساده تر از افزایش عزت نفس است. عزت نفس به معنای احساس ارزشمندی فرد نسبت به خودش و اینکه چگونه خود را ارزیابی و تایید میکند میباشد، در واقع تعریف عزت نفس به صورت داشتن نگرش صادقانه فرد نسبت به خودش بیان میشود.
دانشجویی را تصور کنید که نتوانسته در امتحانی دشوار نمره لازم را کسب نماید. اگر وی دارای عزت نفس بالایی باشد ناکامی خود را به عواملی چون: نداشتنمطالعه کافی و یا دشواری سوالات امتحان نسبت خواهد داد و این موضوع هرگز باعث نمیشود که احساس ناتوانی کند و یا به این فکر کند که در امتحانات بعدی نیز شکست خواهد خورد. داشتن عزت نفس بالا او را به سمت پذیرش واقعیت سوق داده و باعث میشود او یافتن علت ناکامی خود را جایگزین حس ترحم و دلسوزی و یا تسلیم نماید.
تفاوت عزت نفس و اعتماد بنفس چیست؟
عزت نفس با اعتماد به نفس فرق دارد. اعتماد به نفس در مورد یک مهارت خاص مطرح میشود. اگر شما قادر هستید سخنرانی کنید، پس در سخنرانی اعتماد به نفس دارید، اما ممکن است در فوتبال بازی کردن اعتماد به نفس نداشته باشید.
در واقع عزت نفس در برگیرنده اعتماد به نفس است چراکه اعتماد به نفس یعنی باور توانمندی ها و پیوند با نیروی درونی خویش اما برای داشتن عزت نفس علاوه بر این مورد، علاقه داشتن به خود واقعی و ارزشمند دانستن آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
عواملی که باعث پایین آمدن عزت نفس میشود :
عزت نفس پایین اغلب از کودکی آغاز میشود. معلمان، دوستان، خواهرها و برادرها، والدین و حتی رسانهها پیامهای بسیاری به ما منتقل میکنند، هم مثبت و هم منفی. اما به دلایلی، پیامی که به ما القا میکند که «تو به اندازه کافی خوب نیستی» ماندگارتر است. ممکن است این موضوع را تجربه کرده باشید که برآورده کردن انتظاراتِ دیگران از خودتان یا حتی انتظاراتِ خودتان از خودتان بسیار دشوار است. استرس و رخدادهای سخت زندگی، مانند بیماریهای سخت و شدید یا از دست دادن عزیزان، ممکن است اثری منفی بر عزت نفس انسان داشته باشد. شخصیت نیز ممکن در این موضوع نقش داشته باشد. برخی افراد به منفی اندیشیدن تمایل بیشتری دارند و برخی دیگر معیارهایی بسیار بالا و تقریبا دستنیافتنی برای خودشان در نظر میگیرند.
انواع عزت نفس :
- عزت نفس سالم
- عزت نفس ناسالم
نشانه های داشتن عزت نفس سالم :
افرادی که عزت نفس سالم دارند در روابط خود حد و مرز قائل هستند. این افراد نه اجازه میدهند که دیگران به حریمشان تجاوز کنند و نه خودشان به حریم دیگران آسیب میزنند. این افراد خوب میدانند که روابط سالم روابطی با مرزبندیهای مشخص هستند. آنها به حریم خود احترام میگذارند و اجازه نمیدهند که هر کسی وارد آن شود یا به آن آسیب برساند. این افراد، فردیت خود را به رسمیت شناخته و از خود اراده دارند.
افرادی که عزت نفس سالم دارند به خود و دیگران احترام میگذارند. زمانی که ما به دیگران بیاحترامی میکنیم، در وهله اول خود را زیر پا میگذاریم و به وجود مقدس خود اهانت میکنیم. به ندرت حسادت می کنند. این افراد اگر تفاوتی میان خود و دیگران ببینند میدانند آنچه را که در دیگری برایشان قابل تحسین است درون خود دارند و میتوانند به آن دست یابند. بنابراین هرگز حسادت یا چشم و هم چشمی نمیکنند.
افرادی که عزت نفس سالم دارند احساس امنیت بیشتری دارند. احساس امنیت مهمترین مسالهای است که فقدان آن شدیدا به عزت نفس افراد آسیب وارد میکند؛ بنابراین افرادی که عزت نفس سالم دارند ذاتا امنیت را درون خود احساس میکنند. بنابراین کمتر میترسند، کمتر میجنگند، ایمان بیشتری دارند و میدانند که جهان فقط جای گرگ ها نیست!
مزایای داشتن عزت نفس سالم:
- خود و دیگران را همانگونه که هستند پذیرفته ای
- اشتباهات خود را میپذیری و هر مسئولیتی را قبول میکنی
- متوجه دیگران هستی و احساس راحتی در اجتماعات میکنی
- ارزیابی واقعگرایانه و نه آرمانگرایانه از خود داری
- آرامش بیشتر در زندگی خواهی داشت
- امید، عشق و علاقه بیشتری برای زندگی داری
- خودت را جدای از دیگران و خوب، ارزشمند، صمیمی و دوست داشتنی میدانی
- خود دوستی، محبت و خدمت شعار ارتباطی تو با دیگران است
- بر خود اتکا داری، خلاقی و دیگر وابسته عقاید و تصمیم دیگری نیستی
- بخود میبالی و از دیدن موفقیتهای دیگران خشنودی
راه های افزایش عزت نفس (تقویت عزت نفس) :
- مسئولیت پذیریو انجام کارهای متفاوت
- دست از کمال گرایی کشیده و اشتباهات خود را بپذیرید
- در مورد خودتان مثبت فکر کنید
- اهداف کوچک و قابل دسترسی برای خود تعیین کنید
- فراموش نکنید شما کامل نیستید
- پذیرش برابری یعنی در مواردی برابر و یکسان دانستن افراد جامعه باعث افزایش عزت نفس عمومی میشود. من با تو برابرم، نه کمترم و نه بیشتر
- به موفقیت هایتان افتخار کنید
- تمرین مراقبه ذهن آگاهی را بطور منظم در برنامه زندگی خود قرار دهید (برای دست یابی به ذهن آگاهی بهتر است برروی لینک کلیک کنید)
- نه گفتن را بیاموزید
- به ارزش هایتان وفادار بمانید
- جسور و قاطع باشید
- با خودتان مهربان باشید