آموزش‌ مهارت‌های زندگی

تحقیر, افراد تحقیر کننده,

چگونه با افراد تحقیر کننده رفتار کنیم؟

برخورد با افرادی که عموما تحقیر می کنند آزاردهنده است. هیچ کس دوست ندارد با او از بالا به پایین برخورد شود. با کمی صبر و استفاده از تکنیک های ارتباطی موثر، شما می توانید در بیشتر موقعیت های اینچنینی به خوبی رابطه را مدیریت کنید. این می تواند هر موقعیت عادی باشد که شما با تحقیر مواجه می شوید، چه در زندگی شخصی و چه در محل کار.

۱. آرامش خود را حفظ کنید

در ارتباط با افراد تحقیر کننده، مراقب باشید کنترل هیجانات و رفتارتان را از دست ندهید، زیرا این می تواند اوضاع را وخیم تر کند. قبل از اینکه به فرد عکس العمل و پاسخی بدهید، برای لحظه ای مکث کنید و نفس عمیقی بکشید. سپس به خود بگویید «من قصد دارم ارتباط موثری برقرار کنم، بنابراین آرام و موقر ماندن در درازمدت مرا اثرگذارتر می کند تا عصبانیت و مقابله به مثل».

۲. صادق باشید

اگر کسی با شما تحقیر آمیز برخورد کرد، حتی اگر ناخواسته این رفتار را کرد، از اینکه به او درباره رفتارش بازخورد بدهید نترسید. اجازه دهید او متوجه شود که شما احساس می کنید او از بالا به پایین با شما صحبت می کند، و این رفتار کوچک کننده او درست و منصفانه نیست. صادق بودن در روبه‌رویی موثر با چنین موقعیت‌هایی ضروری است. در غیر این صورت، فرد ممکن است حتی متوجه این نباشد که رفتارش تحقیرآمیز است.

۳. به لحن خود توجه کنید

تحقیر و کوچک کردن دیگری معمولا بیشتر از لحن و تُن صدای فرد احساس می‌شود. به عبارتی، همیشه کلماتی که بیان می‌شوند تحقیر کننده نیستند، بلکه شیوه بیان‌شان آنها را تحقیرآمیز می‌کند. مراقب باشید با فردی که با شما تحقیرآمیز صحبت می کند، به همین شیوه پاسخ ندهید. این یعنی مسخره نکنید، حتی به شوخی گاهی اوقات مسخره کردن می‌توان فرد مقابل را آزرده کند، چه زیر لب و به شکل پچ پچ و چه با صدای بلند.

۴. از رفتارهای تدافعی بپرهیزید

در مقابل افراد تحقیر کننده کلمات خود را با دقت انتخاب کنید. سعی کنید رفتار تدافعی نداشته باشید، زیرا این شکل از رفتار فرد مقابل را در موقعیت حق به جانب قرار می دهد و شانس شما برای حل این مشکل ارتباطی کم می کند. خوشبختانه، شما معمولا این امکان را دارید که جملات تدافعی را به شکلی سازنده بیان کنید. برای مثال:

  • فرض کنید فردی به شما حرف تحقیرآمیزی زد، مثل این،‌ «اگر من جای تو بودم، انقدر از این شغل به آن شغل نمی‌پریدم و مسیرم را درست مشخص می‌کردم.»
  • شما ممکن است به طور خودانگیخته میل داشته باشید به او چنین پاسخی بدهید، «این مسئله ربطی به تو ندارد. لطفا در زندگی شخصی من دخالت نکن.»
  • اما در عوض، سعی کنید با همان تکنیک مکث کردن جمله موثرتری را انتخاب کنید، مثلا بگویید،‌‌ «من متوجه نقطه نظر تو هستم. اما مسیر زندگی همه آدم ها نباید مثل هم باشد، و اولویت ها و ارزشهای ما گاهی خیلی متفاوت است. البته من برای نظر تو احترام قائلم و امیدوارم این دو طرفه باشد…».

۵. مشخص کنید که نوع ارتباط شما با آن فرد چیست و چگونه است

اگر شما با فردی سر و کار دارید که از ابتدا عادت به تحقیر شما داشته است، وقفه ای در رابطه ایجاد کنید یا کمی فاصله بگیرید و رابطه تان با او را بازبینی کنید. سعی کنید بفهمید که چرا رفتارهای او با شما اینگونه است یا آیا این شما هستید که رفتار او را با خود تحقیرآمیز تلقی می کنید و یا اطرافیان هم چنین حسی از مشاهده ارتباط شما دریافت کرده اند. با این دانش شما می توانید به شکلی موثرتر ارتباط برقرار کنید و ببینید این الگوی تحقیر شدن فقط در رابطه با این فرد به خصوص برای شما پیش می آید و یا در روابط دیگر شما نیز این مسئله وجود دارد. در این صورت می توانید ریشه یابی کنید و علت های نهفته در پس این مسئله را حل کنید.

۶. باجگیری عاطفی را شناسایی کنید

گاهی اوقات، برخی از مردم از تحقیر کردن برای بازی دادن دیگران یا وادار کردن کسی به انجام کاری استفاده می کنند. اگر دوست یا شریک زندگی شما با شما تحقیرآمیز برخورد می کند، برای مثال ممکن است ترس از دست دادن شما را داشته باشد و به این هدف با شما اینگونه برخورد کند که شما احساس کوچک بودن و وابسته به او بودن پیدا کنید. اگر شما با چنین رفتاری آشنا هستید، با او درباره این موضوع در آرامش در عین صراحت گفتگو کنید.

۷. وقتی همه چیز از دست تان خارج است، خونسردیتان را از دست ندهید

گاهی اوقات، سریع ترین و ساده ترین روش برای روبه رویی با افراد تحقیرکننده این است که از او عبور کنید و موضوع را فراموش کنید. اگر در شرایطی قرار گرفته اید که هیچ کاری جز گوش دادن از دست تان بر نمی آید، سعی کنید شرایط را به عنوان موقعیتی که لازم بود در زندگی تجربه کنید در نظر بگیرید و با استفاده از رویکردهای تفکر عقلانی (که در دوره حل مسئله و تفکر عقلانی یاد گرفته‌اید) خودگویی و هیجانات تان را مدیریت کنید و وقتی از این موقعیت عبور کردید، در صورت امکان از ارتباط بیشتر با آن فرد بپرهیزید.

۸. در صورت نیاز، از یک متخصص کمک بگیرید

اگر حرف های تحقیرآمیز یکی از نزدیکان شما دارد آسیب جدی به یکی از روابط مهم شما می زند، از اینکه از دیگران کمک بگیرید نترسید. مشاورین ازدواج و خانواده، آموزش دیده اند به افراد در حل مسائل ارتباطی شون کمک کنند. بنابراین خجالت نکشید، نترسید و از کسانی که می شناسید و به اونها اعتماد دارید کمک بگیرید. و البته بسیار دقیق باشید در انتخاب مشاور. این نکته ای هست که خیلی ها دربارش بی توجهند. همانطور که یک مشاور خبره و حرفه‌ای می‌تونه زندگی و روابط شما رو نجات بده، توصیه و حرفهای یک مشاور ناپخته و غیرحرفه‌ای می‌تونه مسیر زندگی شما رو به شکل بدی تغییر بده. بنابراین نسبت به انتخاب مشاورتان، مثل انتخاب پزشک تون دقیق باشید.

برگرفته از وبسایت ویکی هاو

ترجمه مارال شیخ زاده

به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:

دکتر ویدا فلاح در اینستاگرامدکتر ویدا فلاح در تلگرامدکتر ویدا فلاح در آپاراتدکتر ویدا فلاح در یوتیوبدکتر ویدا فلاح در فیسبوک

اشتراک گذاری:
Telegram
WhatsApp
Email
Facebook
Print
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

یک پاسخ

  1. یه فیلمی دیدم روانشناس به مرده گفته بود وقتی عصبانی شدی تا ۱۰ بشمار و بعد عکس العمل نشون بده. بعد اون بابا هم هر موقع عصبانی میشد اول تا ۱۰ میشمرد و بعد با مشت میزد تو دماغ اونی که عصبانیش کرده بود. حالا این مکث کوتاهی کنید و فلان هم مثل همونه. من که عصبانی میشم حداقل ۴ ساعت طول میکشه تا بتونم خودمو آروم کنم. بعدشم که آروم شدم تا بخوام حرف بزنم همه میگن اوووو کینه‌ای هنوز سر اون موضوعی؟ از آدما متنفرم. کاش گاوی چیزی بودم.

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *