آموزش‌ مهارت‌های زندگی

ویژگی‌های افراد دارای تله مهرطلبی و اطاعت

مهرطلبی یا مهربانی دو ویژگی شخصیتی متفاوت هستند که در ظاهر کاملاً شبیه هم به نظر می‌رسند. افراد مهرطلب در واقع، شخصیتی ناسالم دارند و در نوعی تله شخصیتی به نام «تله اطاعت» گیر کرده‌اند. در اینجا، به بررسی ویژگی‌های افراد مهرطلب می‌پردازیم.

برای شنیدن ادامه‌ی مطلب فایل صوتی را تا پایان گوش دهید و نظرات ارزشمند خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

پخش‌کننده صوت

ویژگی‌های افراد مهرطلب

مهرطلبی یا مهربانی دو ویژگی شخصیتی متفاوت هستند که در ظاهر کاملاً شبیه هم به نظر می رسند. افراد مهرطلب در واقع، شخصیتی ناسالم دارند و در نوعی تله شخصیتی به نام «تله اطاعت » گیر کرده‌اند. در اینجا، به بررسی ویژگی‌های افراد مهرطلب می‌پردازیم. پس ما را تا انتها دنبال کنید.

فرد مهرطلب کیست؟

افراد مهرطلب، افرادی هستند که به دیگران محبت‌های زیاد، بی‌مورد و غیرعادی می‌کنند. این افراد که مدام در تلاشند تا دیگران را از خودشان راضی نگه دارند، اغلب در کودکی مورد نوازش‌های شرطی قرار می‌گرفته‌اند، یعنی به خاطر کارهای خوبی که انجام می‌داده‌اند، مورد نوازش یا محبت قرار می‌گرفته‌اند. بنابراین، در بزرگسالی همیشه در تلاش هستند که تایید اطرافیانشان را دریافت کنند. افراد مهرطلب با این توجیه که «من فقط می‌خواهم آدم خوبی باشم» یا «نمی‌خواهم خودخواه باشم» اجازه می‌دهند تا دیگران از آن ها سوء استفاده کنند.

افراد مهرطلب ویژگی‌های خاصی دارند که عبارت‌اند از:

فقدان مهارت نه گفتن

افراد مهرطلب، فاقد قدرت نه گفتن هستند. به دلیل این که خواسته های دیگران را مهم تر و ارجح تر از خواسته های خودشان می بینند. این افراد با گذشت زمان، تحت فشار عصبی شدیدی قرار می‌گیرند. افراد مهرطلب قدرت نه شنیدن نیز ندارد، زیرا می ترسند نه بشنوند. بنابراین، هیچ زمانی از دیگران درخواستی ندارند.

تعارف و تظاهر

افراد مهرطلب اهل تظاهر کردن و تعارف کردن هستند. چون دوست دارند در جمع ها خاص باشند و مورد تایید دیگران قرار بگیرند. این افراد طاقت کم توجهی از سوی دیگران را ندارند. دوست دارند در جمع‌ها مرکز توجه داشتند واگر این انتظارشان برآورده نشود، طلبکار و پرتوقع می‌شوند.

دروغگویی

ویژگی دیگر مهرطلب‌ها، دروغگویی آن ها است. افراد مهرطلب چون توان بازگو کردن حقیقت را ندارند، معمولاً برای خوشایند دیگران متوسل به دروغگویی می‌شوند. اگر از این افراد راجع به موضوعی نظرخواهی شود، چون به ناراحت شدن دیگران اهمیت زیادی می‌دهد، هیچ گاه حقیقت را نمی گویند و با صداقت رفتار ن می‌کنند.

بیماری‌های روان تنی

از آن جا که افراد مهرطلب، افرادی مضطرب و پراسترس هستند، در مقطعی از زندگیشان، دچار اختلالات هیجانی و بیماری های روان تنی می‌شوند. مشکلات گوارشی، کمردردهای مزمن، سردردهای میگرنی و التهاب مفاصل از جمله این بیماری هاست.

عزت نفس

افراد مهرطلب احساس حقارت می‌کنند و بر این باور هستند که از دیگران کمتر، پایین تر و بدتر هستند. این افراد خصوصاً وقتی در تنگنا قرار می‌گیرند، تصور بسیار بدی نسبت به خودشان پیدا می‌کنند و این تصور، اعتماد به نفس آن‌ها را پایین می آورد.

فقدان قدرت اظهارنظر

شخصیت مهرطلب به راحتی اظهارنظر نمی‌کند. عضو حزب باد است و استقلال فکری ندارد. او همواره با ابهام و شک و تردید صحبت می‌کند و در صورت تایید نشدن از سوی دیگران، به سرعت تغییر عقیده می‌دهد. قادر به ابراز وجود نیست و از حق خود دفاع نمی‌کند.

ترس‌ها و تردیدها

افراد مهرطلب از تنها ماندن، طرد شدن و قضاوت شدن می‌ترسند. همواره ناراضی و غمگین هستند و انتظار دارند دیگران درکشان کنند.

احساس مسئولیت در قبال دیگران

آگاهی از این که رفتار شما بر دیگران تاثیر می گذارد، یک ویژگی مثبت است. اما اگر فکر می‌کنید شما وظیفه دارید یا قادر به شاد کردن دیگران هستید، یکی از نشانه‌های وجود مهرطلبی است. هر فردی تنها مسئول احساسات خودش است و نه دیگران.

عذرخواهی کردن

اگر یک نفر از فرد مهرطلب ناراحت یا عصبانی باشد، این مسئله می تواند او را کاملاً به هم بریزد و اعتماد به نفسش را پایین بیاورد. افراد مهرطلب اغلب بیش از حد خود را سرزنش می‌کنند و می‌ترسند که دیگران نیز آن‌ها را سرزنش کنند. به همین دلیل، این افراد مدام در حال معذرت خواهی کردن از دیگران و بسیار وابسته به تایید آن‌ها هستند.

نادیده گرفتن احساسات خود

افراد مهرطلب وقتی احساساتشان در روابطی که دارند جریحه دار می‌شود، هرگز درباره آن ها صحبت نمی‌کنند. خودتخریبی، انکار کردن خشم و غم، سرزنش کردن خود بابت اتفاقی که فرد مقصر آن نبوده و احساس شرمساری از ویژگی‌های افراد مهرطلب است.

افکار سمی و مخرب افراد مهرطلب

  • من باید خوب و خوشایند باشم و هیچ وقت نباید کسی را نادیده بگیرم یا احساساتش را جریحه‌دار کنم.
  • همیشه این دیگران هستند که نیازها و خواسته هایشان بر خواسته ها و نیازهای من مقدم است.
  • اگر نتوانم رضایت دیگران را جلب کنم، پس خوب و دوست داشتنی نیستم.

زندگی با افراد مهرطلب

  • افراد مهرطلب استقلال و آزادی فردی ندارند و این حالت می‌تواند در طولانی مدت برای شریک زندگی‌شان بسیار کسل کننده شود.
  • افراد مهرطلب نه تنها قادر به خوشبخت کردن طرف مقابل نیستند، بلکه با رفتارهای به ظاهر فداکارانه‌شان می‌توانند زندگی را برای همسر یا اطرافیانشان بسیار سخت کنند.
  • در زندگی با افراد مهرطلب، انرژی، فردیت، هویت، آرامش و امنیت از شما گرفته می‌شود و چون همه چیز در قالب مهربانی اتفاق می‌افتد، قادر نخواهید بود که از فرد مهرطلب راحت فاصله بگیرید.
  • مهرطلب‌ها نیاز به تایید دائمی دیگران دارند و اگر تایید نشوند، احساس رضایت و آرامش‌شان را به طور کامل از دست می‌دهند.
  • فرد مهرطلب معمولاً فردی حسی و احساسی است. یعنی فکور نیست و نمی‌تواند با تفکر و استدلال تصمیم بگیرد و عمل کند.

 

چگونه بر مهرطلبی غلبه کنیم؟

اگر می‌خواهید بر مهرطلب بودنتان غلبه کنید، آگاهی از رفتارهای مهرطلبانه‌ای که انجام می‌دهید، گام نخست است. مهربانی به دیگران کار خوب و پسندیده‌ای است اما مهربانی برخلاف مهرطلبی، از کسب تایید و رضایت دیگران ناشی نمی‌شود و انگیزه اصلی آن این است که بتوانیم اوضاع را برای شخص دیگری بهتر کنیم. بنابراین، قبل از ارائه هر کمکی به دیگران، ابتدا به نیت خود و احساسی که آن کار در شما ایجاد می‌کند، فکر کنید. آیا این کار را برای کسب تایید از سوی دیگران انجام می‌دهید یا هدفتان تنها کمک به آن فرد است؟ اگر هدفتان کسب تایید است، فعلاً بهتر است از انجام آن کار خودداری کنید.
برای کمک کردن به دیگران، به انرژی و منابع احساسی نیاز دارید. اگر مراقب خودتان نباشید، نمی‌توانید برای دیگران نیز کاری انجام دهید. بنابراین، این نکته را درک کنید که اولویت دادن به نیازهای خودتان، به هیچ عنوان کاری خودخواهانه نیست.
شرط مهم مهرطلب نبودن این است که شما در هر صورت، کار درست را انجام دهید، چه دیگران کارتان را تایید کنند یا نکنند، چه خوشحال بشوند یا نشوند، چه شما را خوب بدانند یا بد قلمداد کنند، در هر شرایطی، ملاک شما می‌بایست درست بودن کارتان باشد. (سعی کنید خردمند باشید تا خوب)

دکتر ویدا فلاح، روانشناس، مدرس و مشاور دوره‌های روانشناسی و توسعه فردی همواره این نکته مهم را یادآور می‌شوند که

تمامی مهارت‌ها قابل یادگیری هستند، پس با مطالعه و آموزش دیدن، زندگی بهتری برای خودتان بسازید.

برای کسب اطلاعات بیشتر از دوره آنلاین تله مهرطلبی، کمالگرایی و استحقاق دوره‌های زیر استفاده کنید.

دوره‌های مرتبط

عزت نفس (مقدماتی)
عزت نفس (پیشرفته)
هوش هیجانی، هوش عاطفی
تله مهرطلبی، کمالگرایی و استحقاق

 

*زندگی خوب ساختنی است، آن را آگاهانه بسازید*

 

به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

دکتر ویدا فلاح در اینستاگرامدکتر ویدا فلاح در تلگرامدکتر ویدا فلاح در آپاراتدکتر ویدا فلاح در یوتیوبدکتر ویدا فلاح در فیسبوک

 

 

اشتراک گذاری:
Telegram
WhatsApp
Email
Facebook
Print
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *