انواع استرس را اگر بشناسیم، خواهیم دید که استرس هنوز هم در زندگی ما میتواند کارکردهای مفید داشته باشد. گاهی اوقات استرس را بر اساس موضوع و رویداد مربوط به آن طبقه بندی میکنند. حتما شما هم چنین طبقه بندی هایی را شنیده اید یا خودتان استفاده کرده اید. در مجموعه دکتر ویدا فلاح برای شما دوره های مخصوص مدیریت استرس و مدیریت اضطراب تهیه شده تا با استفاده از این دوره ها بتوانید استرس و نگرانی را از خود دور کنید. اگرچه نیاز به مشاوره رایگان داشتید می توانید با شماره 8840056-021 تماس بگیرید.
انواع استرس براساس رویداد و موضوع :
انواع استرس با توجه به ماهیت عوامل استرس زا :
استرس فیزیکی (به خاطر دمای بالای محیط کار یا سر و صدای زیاد در محیط کار)
استرس روانی (مثلا به خاطر همکاران بی اخلاق یا بداخلاق)
در طول استرس چه اتفاقی می افتد؟
وقتی شما با شرایط و عوامل استرس زا روبرو می شوید، مغزتان دستور آزاد سازی مواد شیمیایی و هورمون هایی چون آدرنالین و کورتیزول را می دهد. این باعث افزایش ضربان قلب و ارسال خون بیشتر به عضله ها و بخش های اساسی بدن می گردد. حس انرژی و حواس جمعی بیشتر در شما ایجاد می گردد تا به نیازهای خود پاسخی سریع دهید.
در پروسه تاثیر استرس بر مغز و بدن ، با حس خطر، هیپوتالاموس در مغز سیگنال هایی به غدد آدرنال می فرستد تا هورمون ها آزاد گردند. این هورمون ها ما را آماده مقابله با خطرات نموده و احتمال زنده ماندن ما را افزایش می دهد.
انواع گوناگون استرس :
- استرس لحظه ای
- استرس مکرر
- استرس مزمن
استرس لحظه ای چیست؟
استرس لحظه ای نتیجه خواسته ها و فشارهایی است که اخیرا به شما وارد شده یا قرار است در آینده ای نزدیک شما را تحت تأثیر قرار دهد. این نوع استرس در حجم اندک، کمی هیجان و انگیزه به شما وارد می کند، اما اگر مقدار آن زیاد و زیادتر شود، تلخ و طاقت فرسا خواهد بود. نشانه های این نوع استرس شامل : مشکلات معده و روده: مانند سوزش معده، افزایش ترشح اسید در معده، نفخ شکم و …، پریشانی احساسی، مشکلات ماهیچه ای، تحریک های گذرا و مقطعی مانند افزایش فشار خون
استرس مزمن چیست؟
گاهی اوقات شاهد وجود اندکی هیجان بودیم، اما در این نوع استرس هیچگونه شور و هیجانی وجود ندارد. این نوع استرس رفتهرفته، فرد را ملول و ملولتر میکند و زندگی، جسم و روان او را تحت تأثیر قرار میدهد. این استرس در خلال زمان به شکل فرسایشی، اثرات مخرب خود را در زندگی فرد برجای می گذارد. استرس مزمن ممکن است استرس ناشی از فقر، روابط ناموفق خانوادگی، ازدواجی ناموفق یا اسیرشدن در شغل و حرفهای نامناسب باشد.
جهان هیچ گاه از استرس مزمن پاک نبوده است و متأسفانه نقاط مختلف این کرهی خاکی همواره بر اثر استرسهای بیشمار جنگ و درد و خون، متزلزل بوده است. استرس مزمن وقتی ایجاد میشود که فردِ دچارِ آن احساس کند هیچگونه راه نجاتی برای خروج از مشکلات و بدبختیها وجود ندارد. فشارها و خواسته های مختلف در طول زندگی پایان ناپدیرند و همواره میزانی از استرس را به زندگی وارد میکنند اگر در مقابل این مشکلات و هیاهوها تسلیم بشوید، یعنی در برابر استرس زانو زده اید.
استرس مکرر چیست؟
بعضی افراد نیز به طور مداوم دچار استرس لحظه ای هستند و زندگی شان در آشوب و بحران این نوع از استرس غرق شده است. این افراد معمولا سریع تحریک میشوند و کج خلق و مشوش اند. آنها همیشه میگویند انرژی های منفی احاطه شان کرده است. همیشه عجله دارند، هول اند و کج خلقی آنها گاهی به پای تخاصم و دشمنی گذاشته میشود. همین جاست که روابط آنها با دیگران به هم میخورد. درنتیجه محیط کار برایشان به مکانی استرس زا بدل میشود.
گاهی اوقات سبک زندگی و ویژگی های شخصیتی افراد مانع از این میشود که مشکل خود درمورد این نوع استرس را به خوبی بشناسند. این افراد تمام مشکلات را به گردن دیگران و عوامل و اتفاقات خارجی میاندازند. این افراد خود را برای ایجاد تغییر در زندگی ناتوان میبینند و معتقدند زندگی آنها تحت کنترل عوامل بیرونی است و نقش کمرنگی در پیشبرد جریانهای زندگی دارند.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید: