رفتار با فرزندان در سن بلوغ بسیار کار هوشمندانه ای است. دوره بلوغ به خاطر حساسیت ها و ویژگی هایی که دارد جزو دوره های خاص و حساس هرفردی است که والدین می بایست نوع برخورد و رفتار درست را با فرزندشان که در سن بلوغ است یاد بگیرند. مجموعه دکتر ویدا فلاح دوره های غیر حضوری روانشناسی متعددی از جمله سبک های ارتباطی در خانواده سالم، سبک های فرزند پروری، اصول گفتگو در خانواده، والدین و فرزندان بلوغ و دوره آموزشی روش تربیت فرزند موفق را برای شما تهیه کرده است که با کلیک برروی هر دوره می توانید آن را خریداری و استفاده کنید.
بلوغ چیست؟
بلوغ به مجموعه ای از تغییرات رشدی جسمانی و عقلانی گفته میشود. رشد جسمانی زودتر از رشد عقلانی شروع میشود و به ناگهان نوجوان از نظر ظاهری تغییرات زیادی را نشان میدهد که ممکن است برایش خوش آیند نباشد. کافیست نوجوان اعتماد به نفس پایینی هم داشته باشد، همین مساله باعث گوشه گیری و منزوی شدن نوجوان میشود. معمولا این بحران از حدود 9 – 19 سالگی در دختران و حدود 13 – 19 سالگی در پسران اتفاق می افتد. پس بهتر است والدین قبل از رسیدن فرزندشان به این سن، سطح آگاهی خودشان را درباره بلوغ و نحوه ارتباط با نوجوانشان بالا ببرند.
دوره نوجوانی و بلوغ را بیشتر بشناسید:
نوجوانی و بلوغ دوره ای حساس در زندگی انسان است که رفتار صحیح والدین با فرزندان در این دوران نقش بسیار زیادی در شکل گیری هویت آنها دارد. والدین با رفتار و شیوه تربیتی خود تعیین کننده کیفیت روابط و عمق پیوند عاطفی میان خود و فرزندشان هستند. همچنین رفتار صحیح شما با نوجوان، تضمین کننده موفقیت تحصیلی و شادکامی او در سن بلوغ است. در مقابل عدم ارتباط مناسب با نوجوان با گرایش او به سمت مواد مخدر، شروع زودرس فعالیتهای جنسی، درگیری و خشونت و حتی خودکشی ارتباط دارد.
سنین بلوغ برای والدین و نوجوان با چالشهای زیادی همراه است که به نگرانی زیاد در پدر و مادرها منجر میشود. اگر نوجوانی در منزل دارید ممکن است متوجه تغییرات بارزی در روابط او با خودتان شده باشید. گذار از کودکی به دنیای بزرگسالی با استقلال خواهی بیشتر فرزندتان همراه است با این حال او هنوز هم به حمایت و عشق شما نیاز دارد.
فرزند شما در سن بلوغ تمایل بیشتری به مستقل شدن دارد بنابراین ممکن است کمتر برای صحبت کردن با شما زمان بگذارد یا بخواهد مرز مشخصی بین امور شخصی خود و شما ایجاد کند. اما او هنوز شما را دوست دارد و به و به والدین خود نیاز دارد. پس لازم است کماکان در زندگی او حضور مؤثر داشته باشید و از احوالات او با خبر شوید.
چگونگی برخورد با فرزندان در سن بلوغ :
- دوری از سرکوب
- هم قدم شدن با نوجوان
- مقایسه نکردن
- صمیمیت
- امکان تجربه به او بدهیم
- آموزش قبول مسئولیت رفتار
- القای حس دوست داشتن و تعلق خاطر به نوجوان بیش از هر زمان دیگر
- با نوجوان تندی نکنید
- اعتماد به کودک
بزرگ ترین کمک والدین به نوجوان در حال بلوغ چیست؟
یکی از مهم ترین کارهایی که پدر و مادر باید برای فرزندشان از کودکی و به ویژه در نوجوانی انجام بدهند، بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوان است. (برای استفاده از دوره افزایش عزت نفس می توانید برروی لینک کلیک کنید) عزت نفس به معنای دوست داشتن خود است. والدین باید کاری کنند تا نوجوانشان خودش را دوست داشته باشد و در نهایت به اعتماد به نفس یعنی جرات ورزی، برسد. راهکارهای زیر می توانند در بالا بردن اعتماد به نفس نوجوانان کمک کننده باشد :
- به فرزندتان بگویید همه ی افراد تغییرات دوران بلوغ راتجربه می کنند تا آنها کمتر از ظاهرشان ناراحت باشند.
- محبت کردن را فراموش نکنید.
- هیچ گاه از ظاهر نوجوانتان، منفی نگویید. به او آرامش بدهید و بگویید که شما هم در دوران بلوغ چه تغییرات ظاهری را تجربه کرده اید. نشان دادن عکس هایتان در دوران بلوغ می تواند برای نوجوانتان خوشایند باشد.
- در زمانی که نوجوانتان قصد صحبت کردن با شما را دارد، حتما با او تماس چشمی برقرار کنید.
نکاتی در خصوص رفتار والدین با فرزندان در سن بلوغ :
- نظاره گر آنچه که فرزندانتان می بینند و مطالعه می کنند، باشید
- خودتان را جای فرزندتان قرار دهید
- دوستان فرزند خود را بشناسید
- با کودکتان زیاد صحبت کنید
- به حریم خصوصی کودکان احترام بگذارید
- علائم هشدار زیر را بشناسید :
- افزایش وزن و کاهش وزن
- مشکلات خواب
- تغییرات سریع و شدید در شخصیت
- تغییر ناگهانی در دوستان
- طفره رفتن از مدرسه
- افت نمرات
- درباره خودکشی حرف زدن یا حتی شوخی کردن
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید: