ما در روابط روزمره مان مدام دچار هیجاناتی میشویم که میتوانند بر رفتارها و واکنش های ما تاثیر بگذارند. اگر ما در کنترل هیجانات مان درست عمل نکنیم، ممکن است روابطمان دچار آسیب شوند. اگر می خواهید همه چیز را درباره تقویت هوش هیجانی در روابطتان بدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید!
هوش هیجانی یا خودتنظیمی عاطفی، فرآیندی پیچیده است که شامل توانایی مهار، کنترل یا تعدیل واکنش ها در صورت لزوم است.
کنترل هیجانات را میتوان یکی از ابعاد کنترل احساسات دانست، اما کنترل هیجانات در درجه اول، به تلاشهای یک فرد برای مدیریت یا بیان احساسات و یا پاسخهای عاطفی فرد اشاره دارد. در واقع، کنترل هیجانات به این معنا است که چقدر میتوانیم احساسات یا واکنشهای عاطفی خود را کنترل کنیم. ما در این مقاله تلاش کرده ایم هرآنچه که لازم است درباره کنترل هیجانات و مدیریت آنها بدانید، بررسی کنیم. پس ما را تا انتها دنبال کنید!
چرا احساسات مهم هستند؟
ما به صورت روزانه، در معرض طیف گسترده ای از محرکهای بیرونی قرار میگیریم. شناخت دقیق هیجانات و احساساتی که تجربه میکنیم و بیان و ابراز آنها به شیوهای صحیح، یک توانمندی به ظاهر ساده است که در زندگی ما تاثیر بسیار زیادی دارد. بسیار مهم است که بدانیم هر رویدادی چه احساسی را در ما بر می انگیزد. هیجانات نوعی پاسخ فیزیولوژیکی هستند که بدن را برای سازگاری با شرایط آماده میکنند.
شناسایی انواع هیجانات و عواطفی که در وجودمان داریم، کار ساده ای نیست و برای درک بهتر آنها مهارتی به نام هوش هیجانی آموزش داده میشود.
دلایل اهمیت هیجانات در روابط
هیجانات در روابط به دلایل زیر از اهمیت خاصی برخوردار هستند:
- هیجانات میتوانند احساسات ما را به دیگران منتقل کند.
- نحوه واکنشی که دیگران نسبت به ما دارند را تنظیم می کنند.
- تعاملات اجتماعی را ساده می کنند و باعث میشود که افراد با یکدیگر بهتر ارتباط برقرار کنند.
تقویت هوش هیجانی شما را محبوب قلب ها می کند!
چرا باید هیجاناتمان را در رابطه کنترل کنیم؟
مطلق اندیشی ها و گفتگوهای منفی ارتباط شما با خودتان را مخدوش میکنند و باعث میشوند که به راحتی با محرکهای بیرونی به هم بریزید. باید دقت کنید که هیجانات منفی، علائمی هستند که درباره شما اطلاعاتی میدهند و باید مورد توجه قرار بگیرند. این هیجانات و احساسات منفی ایجاد نمی شوند تا سرکوبشان کنید.
محرکهای بیرونی باعث بروز هیجانات شما میشوند، اما در واقعیت این محرکها تنها باعث میشوند احساساتی که در درون شماست، بروز کنند و راهی به بیرون بیایند.
بنابراین، یک راه بالغانه برای کنترل هیجانات این است که دیگران را علت هیجانات خود ندانید و آگاه باشید که خودتان مسئول هیجاناتتان هستید.
به عواطف و احساساتتان توجه کنید. آنها را سرکوب نکنید و به اطلاعاتی که به شما می دهند، گوش بسپارید. اگر عواطفتان را تنها سرکوب کنید، ممکن است به تدریج دچار بیماریهای روحی و روانی بسیاری شوید.
به خاطر داشته باشید که هیجانات وجود دارند اما موقتی هستند. احساسات و هیجانات شما در لحظه ایجاد می شوند و به همان سرعت هم ممکن است ناپدید شوند. بنابراین، آنها را در روابطتان جدی نگیرید. سعی کنید پیامهای آزاردهنده ای را که دیگران در زمان خشم و عصبانیت به شما انتقال میدهند، بعدها مرور نکنید و این نکته را درک کنید که این لحن و بیان تند، به زمانی برمیگردد که فرد دچار هیجانات آنی شده است.
در زمان هیجانات تلاش کنید طرف مقابل را درک کنید. به جای گارد گرفتن و بحث و مجادله، تنها به او گوش کنید و سعی کنید به این فکر کنید که این فرد، در این لحظه واقعاً به چه چیزی نیاز دارد؟ از او در مورد احساساتش سوال کنید و بپرسید که منظورش چیست؟
فرد را تنها بگذارید. به او سریع جواب ندهید و به فردی که دچار هیجانات شده، اجازه دهید حس کنید دارد درک و شنیده می شود.
برای تقویت هوش هیجانی در رابطه، اولین قدم تقویت خودآگاهی تان است. برای اینکه بتوانید دیگران را بهتر درک کنید، لازم است هر روز به درک جدیدی از خودتان برسید و نیازها، احساسات و تفکرات خودتان را بهتر بشناسید. اگر رابطه ای که با خودتان دارید، مثبت، آگاهانه و سازنده باشد، میتوانید با شخص دیگری نیز رابطه ای دوستانه و صمیمانه برقرار کنید.
آگاهی تان را در روابط بالا ببرید. درک کنید که اطرافیانتان چه زمانی کم انرژی و چه زمانی پر انرژی هستند؟ چه چیزهایی آنها را برانگیخته و عصبانی میکنند و چه عواملی باعث کاهش خشم شان میشود. به الگوهای واکنشی افراد در هنگام خشم، غم و عصبانیت توجه کنید و حساسیت های آنها را بشناسید.
گاهی هیجانات افسار گسیخته هستند و اگر نتوانیم آنها را کنترل کنیم، روابطمان را به خطر می اندازند و آنها را نابود میکنند.
راهکارهای موثر برای کنترل هیجانات
هیجانات منفی گاهی باعث تنش، گرفتگی و انقباض جسمی میشوند. با انجام تمرینهایی برای آرام کردن ذهن و جسم، باید بر بدن و فکرمان تسلط پیدا کنید تا بتوانید هیجانات شدید خود را مدیریت کنید.
اگر در شرایط که دچار هیجانات هستید، تصمیماتی بگیرید ممکن است این تصمیمات آثار و عواقب ناخوشایندی به بار بیاورند. بنابراین، باید حتماً مهارت های مدیریت و کنترل هیجانات را یاد بگیرید و تلاش کنید که آنها را در زندگی روزمره پیادهسازی کنید.
1.گاهی احساساتتان را یادداشت کنید
نوشتن احساسات و فکر کردن به آنها راهی برای تخلیه هیجانات و همچنین فرصتی برای یافتن راه حل درباره احساسات منفی است.
شما تا به حال چقدر درباره اثرات نوشتن شنیده اید:
اثرات شفابخش نوشتن
2. به زمزمه های درونیتان گوش دهید
برای اینکه بتوانید احساساتتان را بهتر بشناسید، مکان آرامی را پیدا کنید و در آنجا دقایقی را به صدای درونتان گوش دهید. پیامهای مهم درونتان را به خاطر بسپارید. این پیامها در شناخت احساساتتان به شما کمک میکنند.
3. افکارتان را تجزیه و تحلیل کنید
افکارتان را تجزیه و تحلیل کنید تا دریابید که هیجانات و احساساتتان از کجا ریشه میگیرد. به عنوان مثال، ریشه احساس غم و ناراحتی این است که در باطن خودتان احساس میکنید چیزهایی را از دست داده اید. یا وقتی احساس خشم میکنید، باور دارید که شکست خورده اید و به اهدافتان نرسیده اید. به طور مشابه، احساس شادی نیز به دلیل امید به موفق شدن و رخ دادن اتفاقات خوب در آینده در ما ایجاد میشود. بنابراین، آگاهی از احساساتتان میتواند یک راه موثر برای کنترل هیجانات باشد.
4. واکنشهایتان را تغییر دهید
خودتان را در شرایط و موقعیت هایی که خواسته یا ناخواسته برای شما ایجاد هیجان میکنند، قرار ندهید. نوع واکنشی را که همیشه نسبت به مسائل داشته اید، تغییر دهید. برای کنترل هیجانات تان، واکنش هایتان را تحت کنترل قرار دهید. اگر میتوانید محل را ترک کنید یا کاری کنید که حواستان پرت شود و به چیز دیگری فکر کنید.
اگر میخواهید با روشهای مدیریت هیجانات برای داشتن رابطه ای سالم بیشتر آشنا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم در دوره هوش هیجانی خانم دکتر ویدا فلاح، روانشناس و مدرس مهارتهای زندگی شرکت کنید.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
یک پاسخ
بسیار عالی بود. ممنونم