انواع احساسات و انواع عواطف را می توانید در این مقاله به خوبی بشناسید. اینکه تفاوت عواطف و احساسات چیست، معنی هرکدام جداگانه چگونه تعریف می شود و درواقع چه زمانی میگوییم بی احساس هستیم. پاسخ همه این سوالات را می توانید در ادامه مقاله بدست آورید. مجموعه دکتر فلاح درخصوص مدیریت اضطراب، مدیریت استرس و افزایش عزت نفس که به پیدا کردن احساسات واقعی به شما کمک میکنند، دوره های تخصصی ای را تهیه کرده اند و شما می توانید با کلیک برروی هرکدام به صفحه مربوط به دوره بروید و آن را خریداری کنید.
عواطف یا عاطفه چیست؟
عواطف سیگنالهای فیزیکی هستند که بدن ما دائما به ما میدهد. آنها ناخودآگاه اتفاق میافتند مثلا اگر شما در معرض ترس هستید، ممکن است بلافاصله شروع به ترس و وحشت، عرق کردن و غیره کنید. همه این واکنشها بلافاصله اتفاق خواهد افتاد. اما، هنگامی که فاکتوری که موجب ترس شده بود رفع شود، شما کاملا خوب میشوید. اساسا، عواطف گذرا هستند.
احساسات یا احساس چیست؟
احساسات باقی میمانند. احساسات مختلف در طول زمان تجمع مییابند، و همانطور که مغز ما آگاهانه آنها را درک میکند، آنها به احساسات تبدیل میشوند. احساسات از احساس شکل میگیرد. اما اگرچه دو نفر ممکن است عواطف مشابهی داشته باشند، احساسات آنها ممکن است متفاوت باشد. تجربه شخصی و خلق و خو، نقش مهمی را در تصمیمگیری در مورد آنچه که شما احساس میکنید را ایفا میکند. احساسات خیلی قویتر هستند، لایههای بیشتری دارند و عمیقتر از عواطف هستند. بنابراین، سخت میشود از دست آنها خلاص شوید.
چه زمانی بی احساس هستیم؟
وقتی شخصی نمیداند چه احساسی دارد، از خودش دور شده و در روابطش، صمیمیت را از دست میدهد. با گذشت زمان اطرافیان متوجه این بی خیالی و گاه تصنعی بودن بازخوردها می شوند؛ در نتیجه به مرور اطرافیان از او فاصله می گیرند.
پس زمانی که احساساتتان را نادیده میگیرید، سازگاری تان با محیط و اطرافیان لطمه دیده و احتمالا رفتارهای ناکارآمد بیشتری از شما سر می زند. چرا که شناخت احساسات به شما می گویند که در واقع چه می خواهید.
احساسات مثبت هستند یا منفی ؟
هر احساسی یک عملکرد سازنده دارد. بگذارید مثالی در مورد خشم بزنم. از خشم همیشه به عنوان یک احساس منفی یاد میشود، اما این مسئله باعث میشود که فقط یک جنبهی آن دیده شود. زمانی که خشم فقط به عنوان یک احساس منفی در نظر گرفته شود نمیتوانیم جنبهی سازنده بودن آن را در نظر بگیریم. خشم باعث میشود که ما بتوانیم مرزهایمان را با دیگران مشخص کنیم، از حقوق خود دفاع کنیم و در برابر بیعدالتیها واکنش نشان دهیم. خشم باعث میشود که انرژی مقابله کردن را پیدا کنیم. از این نظر خشم هم سازنده و هم سالم است و از آزادی و استقلال ما حمایت میکند.
انواع عواطف :
- قاطعیت، خشم
- تمایل جنسی
- علاقه
- خوشی
- ترس
- غمگینی
- احساس های مثبت به خود
- درد
- گناه
- شرم
- اضطراب
- بی احترامی
- تنفر
انواع احساسات خوشایند و ناخوشایند :
- امید
- آرامش (یا آسایش)
میل - عشق (یا علاقه)
- احترام
- لذت
- شادی
- امنیت
- دوستی
- ایمان
- انگیزه
- احساس تعلق
- جرأت
- رضایت
- قدرشناسی
- دوست داشتنی بودن
- محبت
- خود بزرگ بینی
- سربلندی
- اعتماد به نفس
- با ارزش بودن
- رضایت و خرسندی
- نشاط
- درد
- شرم
- غم
- افسردگی
- ترس
- دلتنگی
- خشم
- خستگی
- تنفر
- دشمنی
- ناامیدی
- حسادت
- نارضایتی
- نگرانی
- تقصیر
- پشیمانی
- دلشکستگی
- دلخوری
- عقده
- بریدگی
- بی انگیزگی
- سردرگمی
- کلافگی
- رنجیدگی
- بیعدالتی
- خودباختگی
- قربانی شدن
- دلسوزی
- بیمیلی
- بیایمانی
- خجالت
- گناه
- بدبختی
- تأسف
- عقده
- انزجار
- خودکمبینی
- دلخوری
- ضعف
6 پاسخ
با سلام، آیا منبع معتبر و آکادمیک ترجیحا به زبان انگلیسی از این مطلب دارید ؟ در جستجوی تفاوت هیجان و احساس بودم که به سایت شما رسیدم. چیزی که من تا به حال در این باره خوانده ام متفاوت است. منابعی که من دیدم احساسات و عواطف (feelings) را یکسان می دانند و هیجان (emotion) را مقوله ای متفاوت.
بعضی دیگر گفته اند خشم ، ترس، شادی ، غم ، تعجب و شرم هیجانات اصلی هستند . اما بقیه هیجانات ، ترکیبی از هیجانات اولیه هستند.
بعضی معتقدند هیجان، پاسخی فیزیولوژیک به تفسیر ما از یک محرک است. و احساسات و عواطف ، پس از درونی کردن هیجانات پدید می آیند.
ممنون میشم اگر رفرنس معتبری دارید لطف کنید بفرمایید.
در مقالات خارجی سرچ کنید حتما اطلاعات بسیار خوبی کسب می کنید دوست عزیز.
وقت بخیر
از کجا بفهمیم احساسی که طی یک اتفاق مثل دیدار با شخصی از گذشته یا مرور خاطره ای عاطفی و … به سراغمون اومده، این حال و احساس گذرا و رفتنیست یا اینکه خیر ناگذرا و ماندنی ست ؟
سلام دوست عزیز
من در دوره هوش هیجانی ودوره های دیگر عنوان کردم که هیجانات واقعیت دارند، واقعیتی که بدن ما تحت تاثیر انهاقرار میگیرد و توسط افکار و قصاوتهای ما شکل میگیرد. اما واقعیتی همیشگی نیستند شدت هیجانات ما در طول زمان در موقعیت های مختلف فرق میکند. ممکن است عشق شما به یک آدم در یک بازه زمانی 100 باشد، فکر کنید که بدون او نمیتوانید نفس بکشید اما بعد از ازدواج با اختلافاتی که بین شما به وجود می آید آن عشق شدتش 60 شود و حتی اگر نتوانید مشکلاتتانرا حل کنید میزان عشق و علاقه و جذابیت آن فرد برای شما پایین تر هم برسد.
شما در این حالت عشق را تجربه کردید ولی احساس عشق همیشگی نیست احساس تنفر و خشم هم همیشگی نیست.پس هیجانات واقعیت های ناپایدار در زندگی ما هستند که ما را هدایت می کنند به تنظیم رفتار درست و یا رفتار بعدی ما.
لطفا در مورد تمایز احساسات و محسوسات توضیح دهید
لطفا در مورد تمایز احساسات و محسوسات توضیح دهید