مهارت شناختی یک اصطلاح است که اشاره به به توانایی های فرد برای پردازش (افکار) دارد که باید در یک فرد سالم باشد که به صورت «تواناییهای یک فرد برای انجام فعالیتهای مختلف ذهنی که بیشتر مرتبط با یادگیری و حل مسئله است.» تعریف میشود. مهارت شناختی مهارت های اصلی مغز شما برای تفکر ، خواندن ، یادگیری ، به یاد آوردن ، استدلال و توجه است. آنها با هم کار می کنند و اطلاعات دریافتی را می گیرند و آن را به بانک دانش می پردازند که هر روز در مدرسه، محل کار و زندگی از آنها استفاده می کنید.
مهارت شناختی یعنی چه؟
مهارتهای شناختی توانایی روانی است که با روند رشد فیزیکی همراه است و به ما اجازه می دهد اطلاعات مختلف را پردازش کنیم. به عبارت دیگر توانایی تفکر و استدلال، صحبت کردن، به خاطر سپردن، سازماندهی کردن، درک و فهمیدن، بخشی از آن است که در طول دوران کودکی پرورش پیدا می کند. دوره هایی چون هوش هیجانی، تفکر عقلانی درخصوص این مهارت ها به شما کمک میکنند کافیست برروی لینک کلیک کنید.
رشد مهارت های شناختی :
از 2 سالگی به بعد مهارت های شناختی کودکان به طرز شگفت انگیزی رشد می کند. کودک قادر می شود به شکلی پیچیده فکر کند، می تواند از سمبل ها برای معرفی ذهنی اشیا که به شکل عینی حضور ندارند استفاده کند، سعی می کند محتویات ذهنی خود را به اشکال مختلف بیان کند، می تواند فکر کند و ایده هایی در سر داشته باشد. رشد مهارت های شناختی کودکان بستگی زیادی به رشد زبان گفتاری دارد.
در حقیقت کلمات، سمبلی برای معرفی یک شی واقعی (مثل: میز)، حیوان (مثل گربه)، عمل (مثل پریدن) یا ویژگی (مثل چاق) است. همراهی کسب زبان گفتاری با کسب مفاهیم و تصاویر ذهنی به کودک اجازه می دهد تصویر اشیا را در حافظه ی خود نگه دارد و با کمک زبان گفتاری در مورد آنها صحبت کند. بوسیله رشد مهارت های شناختی کودک فکر کردن را یاد می گیرد یعنی مفاهیم ذهنی را می سازد ، مقایسه می کند، طبقه بندی می کند، نتیجه گیری می کند، ارزیابی می کند و …
روش های تقویت مهارت های شناختی کودک کدامند؟
- کودک را به پشت روی زمین قرار دهید و کنار او بنشینید. اسباب بازی را دست کم در فاصله ۱۵ سانتیمتری صورت او نگه دارید و آن را از راست به چپ وبالعکس حرکت دهید. کودک اسباب بازی را با چشمهایش از راست به چپ و از چپ به راست تعقیب می کند.
- رفتارهای بازی کودک را مورد مشاهده قرار دهید. اگر او به دست هایش نگاه نمی کند، دست های او را در معرض دیدش قرار دهید و دقت کنید که آیا او به مدت چند ثانیه به دستهایش نگاه می کند یا نه.
- شیئی را مقابل چشم های کودک نگه دارید. آن را تکان دهید تا توجه کودک جلب شود و با او حرف بزنید تا تشویق شود آن را بگیرد.
- صورت خود را در فاصله ۳۰-۴۵ سانتیمتری صورت کودک قرار دهید.نام کودک را صدا کنید و به حالت بازی با او حرف بزنید به او فرصت دهید تا به صورت شما نگاه کند.
- اسباب بازی را به مدت چند دقیقه یا بیشتر به کودک بدهید سپس اسباب بازی را از او بگیرید و آن را در کنارش بندازید و بگویید:کجا رفت؟
موضوعات شناختی :
- اشیاء
- متضادها
- تشخیص تفاوت ها
- شناخت مزه ها
- شناخت بوها
- مفهوم جنس
- اعضای بدن
- مفهوم مالکیت
- حافظه دیداری
- پاسخ به سوال از محتوای داستان
- حافظه شنیداری
- بیان ترکیب
- درک پیام داستان
- تعقیب دیداری
- مفهوم نمی دانم
- تعقیب شنیداری
- جاگذاری با پازل
- شناخت خود
- رابطه ها (شناخت و بیان دلیل)
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید: