هوش هیجانی یا EQ توانایی شناسایی ، استفاده ، درک و مدیریت احساسات به روشی موثر و مثبت است. EQ بالا به افراد کمک می کند تا ارتباط بهتری برقرار کنند ، اضطراب و استرس خود را کاهش دهند.
توجه : کاربر گرامی دوره هایی چون هوش هیجانی، مدیریت استرس و مدیریت اضطراب و تفکر عقلانی شما را در پرورش هوش هیجانی و کم کردن استرس ها در تصمیم گیری های مهم کمک خواهد کرد، کافیست کلیک کنید.
آیا تا به حال به برخی از تصمیمات مهمی که در زندگی خود گرفته اید فکر کرده اید و می پرسید “من به چه فکر می کردم؟” یا “آیا من واقعاً این کار را کردم و چرا؟” عدم استفاده از هوش هیجانی ممکن است مقصر آن تصمیمات و اقدامات بد باشد.
هوش هیجانی ما بر کیفیت زندگی ما تأثیر می گذارد زیرا بر رفتار و روابط ما تأثیر می گذارد. EQ مترادف با خودآگاهی است زیرا به ما امکان می دهد زندگی خود را با قصد ، هدف و خودمختاری انجام دهیم. بسیاری از ما در زندگی تصمیم گیری های مهم را بر اساس شرایط فعلی خود طی می کنیم.
ما ممکن است آنها را فراتر از توانایی خود برای تغییر درک کنیم ، بنابراین گزینه ها و راه حل های خود را محدود می کنیم. وقت گذاشتن برای تأمل و بررسی اینکه چرا تصمیم می گیریم کاری را انجام دهیم که ما را قادر می سازد زندگی هایی را تعیین کنیم که با توجه به اهداف آگاهانه ما انجام می شود نه تنها شرایط. توسعه EQ می تواند موفقیت ما را بسیار تحت تأثیر قرار دهد.
هوش هیجانی به شما کمک می کند روابط قوی تری برقرار کنید ، در مدرسه و کار موفق شوید و اهداف شغلی و شخصی خود را بدست آورید. همچنین می تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید ، قصد را به عمل تبدیل کرده و درباره آنچه بیشترین اهمیت را برای شما دارد آگاهانه تصمیم بگیرید.
هوش هیجانی یا EQ معمولا توسط چهار ویژگی تعریف می شود:
خودمدیریتی : شما قادر به کنترل احساسات و رفتارهای تکانشی هستید ، احساسات خود را به روش های سالم مدیریت می کنید ، ابتکار عمل می گیرید ، تعهدات را دنبال می کنید و با شرایط تغییر یافته سازگار می شوید.
خودآگاهی : شما احساسات خود و نحوه تأثیر آنها بر افکار و رفتار خود را می شناسید. نقاط قوت و ضعف خود را می دانید و اعتماد به نفس دارید.
آگاهی اجتماعی : شما همدلی دارید. شما می توانید احساسات ، نیازها و نگرانی های افراد دیگر را درک کنید ، نشانه های احساسی را انتخاب کنید ، از نظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان بشناسید.
مدیریت روابط : شما می دانید که چگونه می توانید روابط خوب را برقرار کرده و حفظ کنید ، برقراری ارتباط واضح ، الهام بخشیدن و تأثیرگذاری بر دیگران ، کار تیمی خوب و مدیریت تعارض
چرا هوش هیجانی مهم است؟
همانطور که می دانیم ، باهوش ترین افراد نیستند که در زندگی موفق ترین هستند. شما احتمالا افرادی را می شناسید که از نظر تحصیلی درخشان هستند و در عین حال از نظر اجتماعی در کار یا روابط شخصی خود ناتوان هستند. توانایی ذهنی یا ضریب هوشی شما (IQ) به تنهایی برای دستیابی به موفقیت در زندگی کافی نیست. ضریب هوشی شما می تواند به شما کمک کند وارد دانشگاه شوید ، اما این هوش هیجانی شما است که به شما کمک می کند استرس و احساسات را هنگام مواجه شدن با امتحانات نهایی خود مدیریت کنید. ضریب هوشی و هوش هیجانی به طور هم زمان وجود دارند و وقتی از یکدیگر تأثیر می گیرند بسیار موثر هستند.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
17 پاسخ
من قسمت خودمدیریتیش برام نکته خوبی شده که برام جالبه که با داشتن هوش هیجانی میتونیم خودمون رو مدیریت کنیم،
ضریب هوشی و هوش هیجانی به طور همزمان وجود دارند و وقتی از یکدیگر تاُثیر می گیرند بسیار موُثرند.
خودمدیریتی به نظرم کلید حل بسیاری از مسائل است وچه خوب که با آموزش قابل یادگیری است
سلام ممنون بابت اطلاعات مفید در سایت، از این مقاله آشنا شدن با تعریف هوش هیجانی و چهار ویژگی هوش هیجانی که شامل خود مدیریتی ، خودآگاهی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط بود برایم مفید بودن. سپاسگزارم
سلام، ممنون از مقاله ی ارائه شده به طور مفید و مختصر.
نکته ی مهم اینکه، تاثیر هوش هیجانی در روند زندگی افراد بسیار مهم تر از ضریب هوشی ست. چرا که با شناخت هوش هیجانی میشه مسیر زندگی رو تحت مدیریت و کنترل خود درآورد
من از وقتی که کلاس های شما رو اومدم خیلی بیشتر روی هیجاناتم کنترل دارم و شناسایی میکنم توی روابط ام اگه یه بحثی پیش بیاد اول به هیجانم توجه میکنم و مکث اینطوری خیلی بهتر ظاهر میشم و اینکه وقتی به خودم توجه میکنم آرامش بیشتری دارم خودنظاره گری رو توی خودم خیلی تقویت کردم و همچنان هم دارم تمرین میکنم خیلی متشکرم خانم دکتر از لایوهای صبحگاهی و همچنین مقاله های مفیدتون.
سلام ممنون از مطالب مفیدتون .مدیریت کردن حالت های هیجانی و احساسی بسیار مهم هستند.در رابطه با خود و دیگران وتاثیرگذاری روی دیگران و روابط واکثر ما به داشتن این مهارت احتیاج داریم
سلام . یک نکته مهم اینه که ضریب هوشی ما به تنهایی باعث موفقیت ما در زندگی نمیتونه بشه اما هوش هیجانیه که میتونه به ما کمک کنه تا استرس و احساساتمون رو هنگام مواجه شدن با موقعیت های سخت مدیریت کنیم و این دو با هم تاثیرگذارند.
سلام و سپاس از شما و مطالب بسیار آموزنده مقالات سایت و پیج و لایوهای بسیار عالی چقدر خوبه که هستید.خانم دکتر من در ابتدای راه هستم و تا حالا تونستم یکسری عادت های نامناسبم رو بعد از ایجاد هیجانم با تغییر خودگویی هام و تغییر تفکرم ترک دهم و نتیجه خوبی هم گرفتم اما هنوز اشکالات زیادی دارم و در مواردی هم پیش آمده که خوب پیش نرفتم و احساس پشیمانی و نا امیدی به سراغم آمده که باز هم باگوش کردن مطالب مفید شما انرژی میگیرم تا باز هم تلاش کنم تا به هدف هام برسم.سپاسگزارم
باسلام و تشکر از شما خانم دکتر عزیز❤️هوش هیجانی توانایی شناسایی،استفاده،درک،و مدیریت احساسات به روشی موثر و مثبت است.هوش هیجانی مابر کیفیت زندگی ما تاثیر می گذراد.هوش هیجانی توسط خود مدیریتی،خود آگاهی ،آگاهی اجتماعی و مدیریت روابط تعریف میشود .توانایی ذهنی به تنهایی برای دستیابی به موفقیت در زندگی کافی نیست اما هوش هیجانی به ما کمک می کند تا استرس و احساسات را هنگام مواجه شدن با موقعیتها مدیریت کنیم در واقع ضریب هوشی و هوش هیجانی از یکدیگر تاثیر می گیرند
سلام وممنون از توضیحاتتون.هوش هیجانی توانایی شناسایی،استفاده،درک،ومدیریت احساسات به روشی موثر ومثبت است ومعمولا توسط چهارویژگی خودمدیریتی که احساسات خود را به روش سالم مدیریت کنیم وخودآگاهی که احساساتمون ونحوه تاثیر آنها رابر افکار ورفتارخودمون بشناسیم وسوم آگاهی اجتماعی که می تونیم احساسات ونیازهای افراد دیگر را بشناسیم وچهارم مدیریت رابطه اینکه ما میدونیم چگونه روابط خوب رابرقرارکنیم وحفظ کنیم.
سلام خانوم دکتر عزیز
سپاسگزارم بابت مطالب مفیدتون که باعث رشد و بهتر شدن ما میشه.
من با همسرم چندبار بحث داشتم،بخاطر مدیریت رابطه با افرادی که منفی هستن،و ارتباط با این افراد روی روحیه من تاثیر منفی میگذاره،اما همسرم میگه من خودم میدونم چطور رابطه رو مدیریت کنم،که نه با طرف مقابل قطع ارتباط بشه چون هیچ بدی از طرف مقابل ندیدم،و از من هم دلخور نشه بخاطر هیچی
الان بعداز خوندن این مقاله،متوجه شدم که همسرم میتونه روابطش رو مدیریت کنه،اما با این حال من دوست ندارم با یکسری افراد که انرژی منفی بالایی دارن رابطه داشته باشم،ولی همسرم این حرف من رو قبول نداره و میگه من خودم میتونم رابطه ام رو مدیریت کنم
دقیقا من با مسیله هوش هیجانی مشکل دارم و با سریع واکنش دادن ناراحت یا خوشحال میشوم و خودم را سرزنش یا تشویق میکنم. ممکنه IQ بالایی داشته باشم اما EQ پایین هست که دچار عکس العمل سریع میشوم. من باید راهکارهای تعادل و تامل کردن را در این زمینه یاد بگیرم . تا از سرزنش جلوگیری کنم همدلی و تشخیص بالای موقعیت باعث واکنش سریع من هست لفطا بهم کمک کنید من در کلاسهای شما هستم
ای کاش در مدارس در کنار درس های دیگر، هوش هیحانی تدریس می شد تا بچه ها از همان کودکی در شناسایی و مدیریت احساساتشان،داشتن همدلی و مدیریت روابطشان توانمند شوند و بدین گونه به انسانهای موفقی تبدیل شوند.
ای کاش والدین مجبور بودند قبل از بچه دار شدن یک دوره هوش هیجانی را بگذرانند.
به نظرم با ضریب هوشی نه چندان بالا ولی داشتن هوش هیجانی بالا بشود زندگی موفق و رضایت بخشی داشت ولی برعکسش، با ضریب هوشی بالا و هوش هیجانی پایین، زندگی بسیار سخت خواهد بود و ضریب هوشی بالا حتی ممکن است مجال ابراز پیدا نکند.
سلام خانم فلاح. متشکرم از سخاوت شما در آموزش مطالب. چند سوال برام پیش اومده. یک: مفهوم انتخاب نشانههای احساسی در قسمت آگاهی اجتماعی چیه؟ دو: منظور از شناسایی پویایی قدرت در گروه رو هم متوجه نمیشم.
سه: در قسمت مدیریت روابط، منظور از برقراری روابط واضح رو شفافتر بفرمایید لطفا.
بینهایت سپاسگزارم ازتون. این مقاله بسیار آموزنده بود.
با سلام خدمت شما که همیشه عالی هستید من فقط ی جمله کوتاه میتونم بگم مدیریت هیجان خیلی عالی هست ولی اکثرا فکر میکنم وقتی سعی میکنم هیجانم رو در برخورد با مساله حاد با آروم بودن و فکر کردن که هیجانی عمل نکنم احساسم رو سرکوب میکنم واین منو خیلی آزار میده
سلام خانم دکتر عزیز، بسیار ممنون.من در حال تمرین برای ایجاد توازن بین همدلی کردن و عدم حمل بار غم مقابل با خود هستم تادشارژ نشوم .