افزایش مهارت حل مشکلات و مسائل زندگی جزو مهارت های مهمی است که هر فردی برای بهتر شدن شرایط زندگی خود باید بیاموزد. دوره هایی چون تفکر عقلانی، حل مشکلات به صورت عاقلانه، مدیریت استرس، مدیریت اضطراب، اصول گفتگو، هوش هیجانی می تواند در این خصوص به شما کمک کند. کافیست برروی لینک کلیک کنید.
در زندگی روزمره معمولا با واژه مسئله و یا مشکل زیاد رو به رو می شویم. تا به حال به خودتان به عنوان یک فرد حلال مشکلات فکر کرده اید؟ احتمالا خیر، اما مسئله اینجاست که ما دائما در حال حل مشکلات و مسائل مختلف هستیم. مسائل به اشکال مختلف خودشان را پیش پای ما میگذارند و از سردرگمی برای درست کردن غذا برای شام شب گرفته تا زمان بندی برای حل یک پروژه خودشان را به ما نشان میدهند. اما چرا داشتن مهارت و توانایی در حل مشکلات و مسائل امری مهم است؟
همه ما در زندگی فردی و اجتماعی خود با مسائل و مشکلات متعددی روبرو میشویم و بهطور مداوم در حال حل کردن مسائل متفاوت هستیم. در واقع وجود مشکل در زندگی امری عادی است. برخی از این مشکلات ساده هستند ولی برخی دیگر به فعالیت های فکری پیچیده تری نیاز دارند. مهارت حل مسئله که یک فرآیند شناختی- رفتاری، آگاهانه، منطقی، تلاشبر و هدفمند است، به ما این توانایی را میبخشد که مسائل زندگیمان را به نحو مطلوب و شیوهی صحیح حل کنیم. این مهارت، موجب اعتماد به نفس ما میشود و احساس شایستگی و تسلط بر امور زندگی را در ما تقویت میکند.
چطور میتوانیم این مهارت را در خود پرورش دهیم؟
در مورد مهارت حل مسأله، پیش از هر چیز باید بدانیم که در شرایط گوناگون برای بهکارگیری یک مقابلهی مسأله مدار، موثر و سازنده باید به این نکات توجه کنیم:
- متوجه شویم که مسألهای به وجود آمده است و وجود مسأله را انکار نکنیم.
- آن چه را که اتفاق افتاده است به شکل یک مسئله ببینم، نه به عنوان یک مشکل سخت و غیرقابل حل.
- بدانیم که حل مسئله نیاز به زمان و تلاش دارد و مایل باشیم زمان کافی را به حل مسئله اختصاص بدهیم.
- توجه داشته باشیم که حل مسئله برای سلامت روانی و رفاه اجتماعی ما حائز اهمیت است.
- به این باور رسیده باشیم که خودمان قادر به حل مسئله هستیم و مسأله نیز قابل حل شدن است.
کاربرد مهارت حل مسأله چیست؟
بسیاری از افراد یا به عبارتی همه ما در زندگی با مشکلات، گرفتاریها و دردسرهایی مواجه میشویم. هر کس به نسبت شرایط و موقعیت زندگی خود به گونهای با مسائلی دست به گریبان است. آنچه که مهم است آن است که با قرارگیری در این موقعیتهای دشوار چگونه به روشی درست عمل کرد و با نیروی فکری خود با مسائل پیشآمده کنار آمد. افرادی که با مهارت حل مسأله آشنایی و تمرکز فکری و خلاقیت بالایی دارند و میتوانند از این توانایی در زندگی روزمره استفاده کنند، استرس و فشار روانی کمتری را تجربه میکنند. به عبارتی داشتن سلامت روانی و توانایی در حل مسائل ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.
گاهی اوقات به اشتباه تصور میکنیم که مهارتهای حل مسأله را نداریم، اما واقعیت این است که به دفعات متعدد با مسائل گوناگون و آشنایی برخورد و راهکارهایی را برای آنها استفاده کردهایم، فقط لازم است به گذشته فکر کنید و ببینید چطور برای مشکلات خود راهحلهایی را یافتهاید؛ بنابراین به یاد داشته باشید که اگر با مشکل حادی روبهرو هستید، نخستین مشکل زندگیتان نیست و میتوانید به خوبی با آن کنار بیایید.
افراد موفق به چه نکاتی را برای حل مشکلات رعایت میکنند؟
در این بخش میخواهیم بهطور مختصر به این دو سوال بپردازیم: افراد موفق چگونه چالشهای زندگی را مدیریت میکنند؟ راهکارهای افراد موفق برای غلبهبر چالشهای زندگی چیست؟
- افراد موفق و مدیریت چالشها
- برایشان چگونه مهمتر از چرا است
- از دایره راحتی خود خارج می شوند
- چالش امروز، خاطره فردا
- احساسات خود را معکوس کنید
- مشورت کردن را فراموش نمیکنند
چه عاملی موجب بیشتر شدن مکلات می شود؟
در فرآیند حل مسأله چنانچه آگاهانه عمل نکنید، ممکن است برخی از عوامل مانع درست فکرکردن و برگزیدن راهحلهای مناسب شود. در نتیجه فرآیند حل مسأله با مشکل مواجه میشود. این عوامل به شرح زیر است:
- شتاب داشتن
- توجه زیاد به موانع
- احساسات
- ترس از تغییر
- ترس از شکست
- ترس از طرد شدن
- تعصب
- خستگی ذهن
چند روش موثر برای افزایش مهارت حل مشکلات زندگی :
- روی حل مشکل تمرکز کنید نه خود مشکل
- مسائل را ساده کنید
- یک لیست از راهحلهای ممکن تهیه کنید
- به همه جوانب دقت کنید
- با زبانی صحبت کنید که احتمالات را خلق میکند
بعد از اجرای راهحل انتخابی به بازبینی آن بپردازید، چنانچه بیشترین پیامد مثبت و کمترین پیامد منفی را داشته باشد و از نظر شما راهحل رضایت بخشی است، فرآیند حل مسأله پایان یافته، در غیراین صورت باید راهحلهای دیگر را نیز مورد استفاده قرار دهید. این فرآیند تا زمانی ادامه پیدا میکند که شرایط برای فرد مشکل آفرین نباشد.