آموزش‌ مهارت‌های زندگی

غلبه بر احساس تنهایی با راه‌کارهای ساده

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در میان تمام شلوغی‌ها و روزمرگی‌ها، در یک جلسه کاری، مهمانی، دورهمی خانوادگی، کافه، رستوران و یا حتی هنگامی که همه‌چیز به ظاهر خوب بی‌نقص است احساس تنهایی کنید؛ اما حقیقت این است که شما تنها نیستید، فقط احساس تنهایی می‌کنید. در این مقاله با تعریف احساس تنهایی آشنا شده و راهکارهایی ساده برای غلبه بر احساس تنهایی می‌آموزیم.

احساس تنهایی چیست؟

احساس تنهایی یک وضعیت عاطفی است که در آن فرد احساس عزلت، عدم ارتباط و عدم تعلق به دیگران را تجربه می‌کند. این احساس به صورت فیزیکی و روحی تجربه می‌شود و در اغلب موارد، به طور عمده به دنبال عدم وجود ارتباطات اجتماعی یا عدم احساس پذیرش و ارتباط با افراد دیگر رخ می‌دهد.

احساس تنهایی یک احساس درونی است که در اشخاص به شیوه‌ای متفاوت پدیدار می‌شود. اما تعریفی که می‌توان از تنهایی ارائه داد این است “وقتی نیاز ما به برقراری ارتباط با یک فرد، افراد یا هرچیزی به دلایل مختلف ناموفق می‌ماند

“.تنهایی احساسی است که در صورت برآورده نشدن نیازهایمان در برقراری تماس و روابط اجتماعی، حس می‌کنیم اما تنهایی همیشه به معنای تنها بودن نیست. ممکن است بدون تماس زیاد با افراد دیگر احساس رضایت کنید. اما ممکن است دیگران این را تجربه‌ی تنهایی بدانند و برخی افراد ممکن است فقط در زمان‌های خاصی احساس تنهایی کنند.

تنهایی و احساس تنهایی یک انتخاب است

ممکن است شما انتخاب کنید که تنها باشید و بدون ارتباط زیاد با دیگران زندگی خوب و راحتی داشته باشید، در حالی که برای برخی افراد این یک تجربه ناخوشایند باشد یا ممکن است ارتباطات اجتماعی زیادی داشته باشید، یا در یک رابطه باشید و هنوز احساس تنهایی کنید. مخصوصا هنگامی که فکر کنید توسط اطرافیانتان درک نمی‌شوید یا به شما اهمیت نمی‌دهند.

تحقیقات نشان داده افراد بین 15 تا 25 سال و همچنین افراد بالای 65 سال نسبت به بقیه سنین احساس تنهایی بیشتری دارند. اما در کل در همه سنین حدود 20 تا 25 درصد افراد احساس تنهایی می‌کنند. تنهایی می‌تواند در زمان تنها شدن یا حتی زمانی که افراد در اطراف‌تان قرار دارند به سراغتان بیاید. در این مقاله به بررسی راه‌های غلبه بر تنهایی می‌پردازیم تا با به کارگیری این راه‌کارها بتوانید حس تنهایی خود را کاهش دهید یا از بین ببرید.

علت ایجاد احساس تنهایی

عوامل مختلفی باعث می‌شود که افراد احساس تنهایی کنند. در ادامه چند مورد را بیان می‌کنیم.

افکار و نگرش‌ها

 نحوه تفکر و احساس ما در مورد خود و جهان پیرامون می‌تواند باعث تنهایی شود.

محیط

تنهایی اغلب توسط محیط فرد ایجاد می‌شود. اگر کسی در یک منطقه جدا زندگی کند یا اخیراً به مکان جدیدی منتقل شده باشد، بیشتر در معرض تنهایی است. علاوه بر این، مهاجرت به یک کشور جدید یا تحصیل در خارج از کشور (جایی که موانع زبانی یا فرهنگی می‌تواند تعاملات اجتماعی را پیچیده کند)، همچنین می‌تواند احساس تنهایی بیشتری در افراد ایجاد کند.

شرایط

 شرایط مختلف زندگی، مانند طلاق یا از دست دادن، می‌تواند احساس تنهایی را افزایش دهد.

وراثت

 به گفته جان تی. کاسیوپو، تنهایی حدود 50٪ وراثت پذیر است اما این بدان معنا نیست که تنهایی توسط ژن ها تعیین می‌شود. آنچه به نظر می‌رسد وراثتی است، شدت دردی است که هنگام احساس انزوای اجتماعی در فرد احساس می‌شود. ” بسته به ژنهایشان، بعضی از افراد وقتی با دیگران در تماس نیستند بیشتر احساس درد می‌کنند یا خود را تنها می‌دانند.”

از دیگر دلایل احساس تنهایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • تجربه سوگ
  • نقل مکان به یک شهر یا کشور جدید، دور از دوستان، خانواده و آشنایان
  • تغییر شغل و احساس جدا بودن از همکاران خود
  • از دست دادن یک شخص یا رابطه
  • بازنشستگی و از دست دادن ارتباطات اجتماعی در محل کار
  • رفتن به دانشگاه
  • احساس تنهایی در روزهای خاصی از سال، مثل روز تولد یا عید سال نو

 

پیامد‌های احساس تنهایی

هر تنهایی می‌تواند به افسردگی منجر شود. احساساتی مثل ناامیدی ،ترس ، افسردگی، خستگی ،عصبانیت، بی‌قراری، خودخوری و خودگویی‌های منفی (من زشتم، من چاقم و…) دخیل در تنهایی هستند. تنهایی سبب کاهش اعتماد به نفس می‌شود و متقابلاً کاهش اعتماد به نفس نیز سبب تنهایی می‌شود. این سیکل معیوب در نهایت به افسردگی می‌رسد.

آدم‌های تنها به دلیل ضعف اعتماد به نفس، دلشان نمی‌خواهد با بقیه رابطه برقرار کنند، چون کمتر طعنه خواهند شنید. هر کس هر چیزی بگوید موافقت می‌کنند تا کسی به آن‌ها انتقاد نکند، غرغر می‌کنند تا کسی به آن‌ها غر نزند، با کسی قاطی نمی‌شوند تا زمینه اظهار نظر به وجود نیاید. با این حساب مشکل ضعف یا کمبود اعتماد به نفس است.

برای تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس خود می‌توانید از دوره‌های آنلاین عزت نفس (مقدماتی) و عزت نفس (پیشرفته) استفاده کنید که در این زمینه بسیار مفید و موثر است.

 

راه‌های غلبه بر احساس تنهایی

در ادامه چندین راهکار برای غلبه برتنهایی بیان می‌کنیم که هر کدام به تنهایی خود می‌تواند مفید و اثرگذار باشد، البته توصیه این است که سعی کنید همه راه‌کارها را انجام دهید تا نتیجه بهتری داشته باشید.

با افراد جدید ارتباط برقرار کنید

اگر به دلیل عدم داشتن ارتباطات اجتماعی در زندگی خود احساس تنهایی می‌کنید، سعی کنید افراد بیشتر یا افراد متفاوتی ملاقات کنید. سعی کنید بر اساس سرگرمی‌ها یا علایق خود به یک کلاس یا گروه بپیوندید. اگر توانایی آن را دارید، داوطلب شدن روش خوبی برای ملاقات با دیگران است. کمک به دیگران همچنین می‌تواند واقعاً به بهبود سلامت روان شما کمک کند.

چیزی بسازید یا خلق کنید

انسان همیشه بعد از خلق یا ایجاد چیزی، حس بهتری پیدا می‌کند، می‌خواهد نقاشی ساده باشد یا ساخت یک جعبه چوبی و … . عمل خلق کردن و ساختن، می‌تواند به رهایی شما از تنهایی کمک کند. تونی وولف در مصاحبه‌ای این نکته را به اشتراک گذاشته است که:«چالش انگیزترین جنبه تنهایی می‌تواند حس پوچی و عدم برقراری ارتباط با افراد دیگر به مدت طولانی یا نیروهای بیرون ما باشد، اما برخی از این مشکلات می‌تواند با خلق چیزی از درون ما، حل شود و از بین برود.»

پیاده‌روی کنید

یکی از راه‌های غلبه بر تنهایی پیاده روی کردن است. با تأثیر پیاده روی بر مغز چقدر آشنایی دارید؟ در نتایج مطالعات مختلفی ثابت شده است که پیاده‌ روی باعث تقویت سلامت جسمی و روحی می‌شود. البته که هر نوع ورزشی با فواید جسمی و روحی همراه است، اما شاید بهتر باشد که بگوییم که پیاده‌ روی در این مورد خاص ارجحیت دارد.

به دنبال تجربیات تازه بروید

در بیشتر مواقع تنهایی با احساس بی‌حوصلگی همراه است، اما می‌توانید این احساس را با تجربیات تازه برطرف کنید، مثلا پیشنهاد می‌کنیم خود را از مسیر جدیدی به محل کارتان برسانید. سوار اتوبوس درون شهری شوید و ببینید شما را به کجا می‌برد. در مورد سفر خارج از شهر چه نظری دارید؟ قطعاً این تجربیات جدید برایتان هیجان انگیز خواهد بود. اگر مسیری را غیر از مسیر هر روزه برای رسیدن به محل کارتان انتخاب کنید، با افراد و چیزهای جدیدی رو به رو خواهید شد که شما را به وجد می‌آورند. پس این قبیل کارها تجربه‌‌ای تازه و ماجراجویانه است.

 بیش از حد کار نکنید

با توجه به مقاله ‌ای که در سال ۲۰۱۷ در بازیابی کسب و کار دانشگاه هاروارد انجام شده بود از ارتباط نزدیک بین خستگی کار و احساس تنهایی گفته شده بود. بدین صورت که هرچه زمان کار بیشتر، خستگی نیز به همان میزان افزایش می‌یابد و احساس تنهایی نیز در فرد پر رنگ‌تر می‌شود و این امر می‌تواند زندگی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

مواظب خودتان باشید

احساس تنهایی می‌تواند بسیار استرس‌زا باشد و می‌تواند تأثیر زیادی بر سلامت عمومی شما داشته باشد. همین امر ممکن است برداشتن قدم‌های مثبت را برایتان سخت‌تر کند. ببینید کدام یک از موارد زیر بر احساسات شما تاثیر می‌گذارد؟ و اینکه آیا برای تغییر آن کاری از دستتان برمی‌آید؟

  • فعالیت بدنی داشته باشید:  ورزش برای بهبود شرایط ذهنی شما بسیار مفید است و در برخی از افراد به بهبود عزت نفس کمک می‌کند.
  • رژیم غذایی درستی داشته باشید: خوردن منظم و پایدار نگه داشتن قند خون می‌تواند در میزان خلق و خو و انرژی شما تفاوت زیادی ایجاد کند.
  • سعی کنید خواب کافی داشته باشید: کم یا زیاد خوابیدن می‌تواند تأثیر زیادی در احساس شما داشته باشد.
  • اعتماد به نفس خود را افزایش دهید: سعی کنید عزت نفس و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و از مراقبه و مدیتیشن نیز کمک بگیرید.

 

نتیجه گیری

در این مقاله با راه‌های غلبه براحساس تنهایی آشنا شدید و مواردی که می‌تواند به کاهش حس تنهایی در شما کمک کند را شناختید. البته باید مواظب باشید که  برای رهایی از تنهایی، دچار افراد سمی نشوید. معمولاً با خواندن یک مقاله به صورت کامل نمی‌توان یاد گرفت که چگونه بر احساس تنهایی غلبه کرد. استفاده از دوره‌های روانشناسی مرتبط و یا مشاوره در این زمینه می‌تواند کمک شایانی کند. پیشنهاد ما برای شما استفاده از دوره‌های زیر است.

دکتر ویدا فلاح، روانشناس، مدرس و مشاور دوره‌های روانشناسی و توسعه فردی همواره این نکته مهم را یادآور می‌شوند که

تمامی مهارت‌ها قابل یادگیری هستند، پس با مطالعه و آموزش دیدن، زندگی بهتری برای خودتان بسازید. 

برای کسب اطلاعات بیشتر از دوره – مهارت‌های ارتباطی و دوره‌های زیر استفاده کنید.

دوره‌های مرتبط

مدیریت استرس
مدیریت اضطراب
موفقیت و شادمانی
اصول و قواعد تغییر
مدیتیشن انرژی جذب
عزت نفس (مقدماتی)
عزت نفس (پیشرفته)
مهارت‌های حل مشکلات
هوش هیجانی، هوش عاطفی

 

منابع

 

 

 

*زندگی خوب ساختنی است، آن را آگاهانه بسازید*

 

به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

دکتر ویدا فلاح در اینستاگرامدکتر ویدا فلاح در تلگرامدکتر ویدا فلاح در آپاراتدکتر ویدا فلاح در یوتیوبدکتر ویدا فلاح در فیسبوک

اشتراک گذاری:
Telegram
WhatsApp
Email
Facebook
Print
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *