ممکن است شما هم احساس کرده باشید که خیلی زود از رفتار یا برخورد فردی به شدت رنجیده اید ؛ باید به دنبال نشانه های زود رنجی باشید تا مشخص شود شما فردی زود رنج هستید یا خیر. برخی از افراد ممکن است که نسبت به سایر اطرافیان خود در واکنش به رویدادهای زندگی، واکنش های افراطی تری نشان دهند و یا به بیان ساده تر خیلی زود دستخوش احساسات منفی شوند. این احساسات میتواند شامل غم، خشم و اضطراب باشد.
فرد زودرنج چه کسی است و زودرنجی به چه معناست؟
واژه زود رنج در فرهنگ لغات فارسی به معنی کسی که زود برنجد و آزرده شود به کار رفته است و فرد زودرنج و حساس کسی است که زود آزرده میشود. این افراد نمیتواند در برابر مشکلات و ناراحتی های کوچک نیز برخوردی منطقی داشته باشند درواقع فرد زود رنج کسی است که در مقابل یکسری رفتار ها و برخوردها که با روحیات و شخصیت آن سازگار نیستند ، آزرده خاطر می شود.
ویژگی های افراد زود رنج :
- افراد زودرنج خود را پایینتر از دیگران میدانند. به همینخاطر نمی توانند حرفها و نظرات دیگران را تحمل کنند و رفتارهای عجیبی از خود بروز میدهند. برخی از آنها نیز تصمیم میگیرند که رفت و آمدهایشان را حذف کنند و روابط اجتماعی شان را کمرنگ کنند. غافل از این که کناره گیری فقط شرایط را بدتر میکند و موجب تشدید حساسیت ها میشود.
- افراد زودرنج نمیتوانند به راحتی از خود دفاع کنند و خیلی زود بغض میکنند
- این افراد در اعمال حرکاتی مهارت دارند
- این افراد وظیفه شناس هستند
نشانه های زود رنجی نسبت به دیگران عبارتند از :
- تمایل به انجام دادن امور شخصی خود دارند
- در جمع ها اغلب احساس راحتی نمیکنند
- انتقادات نسبت به خود را کمتر میپذیرند، حتی اگر انتقادات منطقی باشد
- زمانی که از اطرافیان خود برنجند، آن ها را ترک میکنند
- اغلب احساس میکنند مورد قضاوت اطرافیان قرار گرفته
- بسیار به نظرات اطرافیان در مورد خود اهمیت می دهند
- در مقابل اصلاحات و تغییرات جبهه میگیرد
- اغلب در کارها و فعالیت های گروهی احساس نا آرامی دارد
- احساس نمیکند نقش سازنده ای در بین فعالیت های گروهی داشته باشد
- یکی دیگر از نشانه های زود رنجی ، نگران بودن بیش از حد فرد برای مورد قضاوت قرار گرفتن می باشد
علت زود رنجی و حساسیت :
باید بدانید که عوامل مختلفی دست به دست هم می دهند تا فردی نسبت به سایرین از حساسیت و آسیب پذیری بیشتری برخوردار باشد و معمولا یک عامل به تنهایی منجر به زود رنجی فرد نمی شود بلکه مجموعه ای از این عوامل در کنار هم منجر به بروز این ویژگی می شود. از علت های حساسیت فرد میتوان به ویژگی های زیستی، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های محیطی که فرد در آن رشد کرده و نحوه تربیت خانوادگی آن اشاره کرد.
راه درمان زود رنجی در چیست؟
- منبع ناراحتی خود را کشف کنید
- با خودتان صادق باشید
- اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
- عزت نفس خود را تقویت کنید
- از جمع و فعالیت های گروهی فرار نکنید
هنگامی که دچار احساسات شدید شدید، برای آرام کردن احساسات شدیدتان با خود مهربان و صادق باشید و بپذیرید زودرنج هستید. هنگامی که این را بپذیرید دیگر از آن احساس ناخوشایند زودرنجی و ناراحتی شدید خبری نیست، با مهربانی و شفقت همه چیز را بازبینی و بررسی کنید، بیابید چه چیزی شما را ناراحت کرده و بیاندیشید آیا این موضوع ارزش رنجش و به هم ریختگی شما را دارد؟!
شما که زود رنج هستید باید بدانید که نباید از قرار گرفتن در جمع و یا شنیدن حرف ها و نظرات دیگران احساس ناراحتی بکنید و باید روابط اجتماعی خود را بیشتر کنید. اما قبل از این مرحله باید خودتان را بهتر بشناسید و مهارت های ارتباطی را بیاموزید. دقت داشته باشید که قرار نیست زمانی که احساس میکنید از قرار گرفتن در جمع ناراحت میشوید یا از حرفها و نظرات دیگران احساس خوبی ندارید، رفت و آمدهایتان را قطع کنید. بلکه توصیه میشود روابط اجتماعی بیشتری داشته باشید
دوره های روانشناسی غیر حضوری که به شما در این خصوص کمک خواهد کرد عبارتند از :
دوره عزت نفس
دوره رهایی از ترس
دوره مدیریت استرس
دوره مدیریت اضطراب
دوره اصول تغییر
نکته : برای استفاده از هر دوره کافیست روی لینک دوره مدنظر کلیک کنید.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
10 پاسخ
بسیار عالی. بعضی وقت ها هم زودرنجی ما بخاطر سخت گیر بودن نسبت به خودمان است. مثلا سر موضوعی مدام خود را سرزنش میکنیم پس وقتی همان حرف هارا از دیگران میشنویم بیش از اندازه واکنش میدهیم .پس همانطور که گفته شد قدم اول صادق و مهربان بودن با خود و بررسی آگاهانه مسائل است.
بسیار عالی، با تکرار و تمرین به خودشناسی بهتری از خود خواهید رسید
خانم دکتر عزیزم. شما خیلی بهم کمک کردین تا علت و احساس زودرنجی را یاد بگیرم. چون باید ونبایدهای زیادم باورهای نادرست در من ایجاد کرده بود که خدا رو شکر رفته رفته یاد گرفتم که توجه کنم حتی احساساتم را نامگذاری کنم حالا که توجه میکنم خیلی از باورها در من کمرنگ شده. و وقتی برخوردی را میبینم سعی میکنم مکث کنم. و حتی مواردی هم پیش امده عصبانی شدم ولی شدتش خیلی کم بوده بطوریکه توانستم بعدش فکر کنم و تحلیل کنم و در من به حداقل ممکن رسیده. خوشحالم و بسیار دوستتان دارم
فرح عزیز ممنونم از بازخوردت و ممنونم که هشیارانه بر روی رشد آگاهیت کار می کنی.
وقتی جوانتر بود خیلی زودرنج بودم با گذشت از دوره نوجوانی و جوانی زودرنجیم کاهش پیدا کرد اعتماد به نفسم برگشت با خودم مهربانتر شدم قبلا مهرطلب بودم تا مهربان نگاه منفی داشتم ولی الان خدا رو شاکرم چون وجود انسانها رو با ویژگیهای خاص خودشون پذیرفتم و این پذیرش و درک شرایط خیلی کمکم کرده که قضاوت نکنم تا زودرنجیم کاهش پیدا کنه در واقع با دنیا و خودم مهربانتر شادتر و شوخ طبعتر برخورد می کنم و نگاه جدی به رویدادها ندارم در عین اینکه نگاهم جدی نیست متعهدانه و مسئولانه برخورد میکنم
بسیار عالی، ممنونم ازبازخوردتون
سپاس فراوان از شما خانم دکتر فلاح عزیز
که مطالب مهم و ارزنده را جهت رشد و آگاهی در اختیار ما میگذارید
من از وقتی که با پیج شما آشنا شدم سعی کردم که بیشتر روی رفتارهای خودم تمرکز داشته باشم و بیشتر با خودم در ارتباط باشم ،و با خودم صادق و مهربان باشم تا با مسائل و مشکلات منطقی برخورد کنم .
بسیار عالی، درود بر شما
باسلام .مطالبتون خیلی عالی بود منم قبلنا زودرنج بودم وبه ویدئوهای مرتبط به زودرنجی ازدکتر هولاکوئی گوش دادم وانگاریه ادم دیگه شدم انگار ازبارمشکلاتم کم شد صحبتهای دکترالهه ی قمشه ای خیلی دلنشینه .چرا واقعا بزرگترهه بچه هاشونو طوری تربیت میکنن که دنیا با نظرهای منفیشون براشون زندان باشه .عزیزان ادم یه بار بدنیا میاد بیایین ازرندگیمون اززندگیتون خوب استفاده کنیم واز سختیا درس بگیریم واز نعمتهاش شاکرباشیم ادم راه زندگی کردنو بلد باشه وکم توقع مردم بیشتردوستش دارن ☺
ممنونم از بازخوردتون بسیار عالی